Iedereen probeert tijdens het Pride-weekend graantje mee te pikken

AB
19/05/2023

Brussel zal naar schatting 150.000 mensen verwelkomen voor een zonnig Pride-weekend. Zo’n 40 procent van de bezoekers komt uit het buitenland. Wat levert The Belgian & European Pride 2023 de stad op?

Brussel bereidt zich voor op een zonnig Pride-weekend, met temperaturen van ruim 20 graden. Radjiny Schiltz van visit.brussels, dat de The Belgian & European Pride 2023 dit jaar organiseert, kijkt uit naar een mooi weekend waarbij naar schatting 150.000 mensen zullen meevieren. “Er is iets te doen voor iedereen”, zegt Schiltz. De bezoekers kunnen genieten van een optocht met praalwagens en er zijn dit jaar twee podia: een op de Kunstberg en een bij De Beurs.

Pride trekt een internationaal publiek. Zo’n 40 procent van de bezoekers komt uit het buitenland. Bij de editie in 2019 kwamen de meeste toeristen uit buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland, gevolgd door Spanje en Israël. Dat levert de stad ook financieel iets op. 72 procent verbleef in een hotel, van wie de meesten koos voor een complex met vier sterren. Naast de Pride bezoeken, gingen de meeste toeristen ook uit eten, winkelen of iets drinken in een gaybar.

‘Zeer goede bezetting’

Ook deze editie profiteren de hotels van de Pride. “We hebben een zeer goede bezetting dit weekend”, zegt Yves Fonck van Brussels Hotel Association. Hij schat de bezettingsgraad op zo’n 85 procent, met in bepaalde gebieden zelfs 95 procent, zoals rondom het centrum en de Grote Markt. Sommige hotels spelen in op het Pride-publiek. Zo serveert Indigo Hotel een speciale Pride-cocktail in regenboogkleuren.

Er is meer positief nieuws voor de hotelsector. “We zitten weer op het niveau van 2019”, aldus Fonck. “We hadden nooit verwacht dat we zo snel weer zouden herstellen, maar het gaat goed.” Volgens Fonck blijft het aantal zogenoemde ‘business activiteiten’ nog een beetje achter. Het zijn vooral toeristen die zorgen voor de goede bezetting van de hotels. “Na twee coronajaren hebben mensen misschien toch meer zin om echt te genieten en weer op citytrip te gaan. Dan is Brussel een aantrekkelijke bestemming.”

Wat wel een verschil vormt met 2019: de prijzen van hotelkamers liggen nu hoger. De oorzaak daarvan is volgens Fonck de inflatie. “Alles is duurder geworden: energie, grondstoffen, salarissen. Dat moeten we uiteraard doorberekenen in de prijzen.” Hoeveel hoger de prijzen nu liggen kan Fonck desgevraagd niet zeggen. Hij is blij dat de sector zich weer heeft hersteld. “We zijn zeer positief over de toekomst.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni