Overgangsmaatregelen voor Franstalige crèches Kind en Gezin

14/01/2014

Er zijn overgangsmaatregelen uitgewerkt voor Franstalige crèches die zijn aangesloten bij Kind en Gezin. Daar wordt vanaf dit jaar een zekere kennis van het Nederlands gevraagd, en dat brengt een aantal crèches in de problemen.

De Franstalige minister voor het Kind Jean-Marc Nollet (Ecolo) kondigde maandag een reeks overgangsmaatregelen aan. Heel wat crèches die in Brussel bij Kind en Gezin aangesloten zijn, zijn de facto volledig Franstalig. Vanaf dit jaar wordt er echter bij de directie en bepaalde personeelsleden een zekere kennis van het Nederlands gevraagd. Een tiental Brusselse kinderdagverblijven zouden betrokken zijn.

Bij ONE (Office de la Naissance et de l'Enfance), de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin, is er begeleiding uitgewerkt voor crèches die willen overstappen, kondigde de minister aan. Tot eind 2017 kunnen ze van overgangsmaatregelen gebruik maken zodat ze zich aan de normen van de ONE kunnen aanpassen. De crèches die zijn aangemeld bij Kind en Gezin hebben tot 31 december de tijd om een vergunning van een van beide organisaties aan te vragen.

De minister voegde er nog aan toe dat de maatregelen in de hoofdstad gelden, maar niet in de faciliteitengemeenten.

Een aantal Franstalige crèches zijn aangesloten bij Kind en Gezin omdat er minder strikte voorwaarden gelden dan bij ONE. K&G wil echter dat kinderdagverblijven zich aansluiten bij de gemeenschap waartoe ze behoren. De regel over kennis van het Nederlands bestaat al sinds 2009, maar er was een overgangsperiode van vijf jaar voorzien, die op 1 januari is afgelopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni