Prijs voor vereniging die tieners met beroepen leert kennismaken

SDS
© brusselnieuws.be
24/06/2014

De Brusselse organisatie ToekomstAtelierdel’Avenir, die kansarme kinderen bijstaat, krijgt de prijs Jeanne Van Quickenborne. De organisatie brengt jongeren van 10 tot 14 in contact met heel verschillende mensen, die hen vertellen over hun beroep. De kinderen krijgen zo een breed beeld van de maatschappij.

Het project krijgt de prijs van 6.000 euro omdat het de wereld van de tieners vergroot, hen hun eigen capaciteiten leert kennen en hun perspectieven biedt, zegt de Koning Boudewijnstichting, die de prijs beheert.

De honderd deelnemende kinderen – de helft uit Nederlandstalige scholen, de helft uit Franstalige – krijgen een curriculum van drie jaar aangeboden. Elke zaterdag tijdens het schooljaar komen ze voor een paar uur samen in een basisschool in Sint-Joost. Vrijwilligers komen er vol enthousiasme over hun job vertellen en geven de kinderen zo een breder beeld van de maatschappij.

“Bij ‘recht’ kregen ze bijvoorbeeld in de eerste week een introductie over wat recht is en waar het vandaan komt, wat het werk van een advocaat juist inhoudt. Ze mochten ook pleiten”, zegt initiatiefneemster Sofie Foets. “De tweede week gingen we verder met uitleg over de jobs van procureurs, rechters en griffiers. De derde zaterdag stond in het teken van de politie. In de laatste week zijn we een strafzaak gaan nabootsen in het Justitiepaleis, met pleidooien en al.”

'Belangrijk voor later'
ToekomstAtelier heeft zo trajecten recht, mechaniek, grafisch ontwerp, journalistiek, wetenschap, architectuur, fotografie en geneeskunde. "We zeggen zeker niet: je moet studeren", zegt Foets. "Alle beroepen zijn gelijkwaardig. We willen eerder hun blik opentrekken, hen doen nadenken en hen vol zelfvertrouwen in het leven laten staan, om zo beter hun best te doen op school.”

Want nu krijgen kinderen vaak te horen dat je best doen op school belangrijk is 'voor later', zegt Foets. “Kinderen snappen ‘later’ vaak niet. Zeker in kansarme kringen heeft dat vaak een negatieve bijklank. Met ons project maken wij ‘later’ voor hen concreet.”

Op 4 juni won ToekomstAtelierdel’Avenir ook al de prijs van ‘beste buitenschoolse project’ van de Koningin Paola Stichting. De organisatie is actief sinds begin vorig jaar en werd al bedolven onder de prijzen. Toch komt het leeuwendeel van de inkomsten vooral uit de privésector. "We krijgen financiële en materiële steun van partners als Bain, Ernst&Young, CVC Capital Partners, Allen & Overy, SDWorx, Bank Degroof en AXA", zegt Foets. "Ook de Nationale Loterij steunt ons.”

In het najaar starten zes klassen, in plaats van de huidige vier, die zo plaats zullen bieden aan 150 leerlingen. Het personeelsbestand zal van 3,5 naar zes mensen stijgen. Het ToekomstAtelier heeft zeker de ambitie om te groeien en zo meer kinderen de vorming te kunnen bieden. Foets: “Er staan heel veel kinderen op de wachtlijst, er zijn heel veel scholen die ons aanschrijven om mee te kunnen doen. Maar dat kost natuurlijk allemaal geld.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni