Raad van State schorst bouwvergunning Unescoschool

© brusselnieuws.be
23/09/2015

De Raad van State, het hoogste administratieve rechtscollege van ons land, heeft de vergunning geschorst voor de tijdelijke lokalen van de Unescoschool in Sint-Agatha-Berchem. De school zou mobiliteitsproblemen met zich meebrengen. De gemeente, die zich verzet tegen de tijdelijke verplaatsing van de Koekelbergse school op haar grondgebied, had het bezwaar ingediend.

Begin september kondigde het gemeentebestuur van Sint-Agatha-Berchem aan dat het naar de Raad van State stapte om daar de schorsing te vragen van de vergunning voor tijdelijke containerklassen van de Nederlandstalige secundaire school. Het terrein waarvoor het Gewest in die zin een vergunning had afgeleverd, ligt in de Berchemse Groot-Bijgaardenstraat.

In een arrest dat maandag verschenen is, geeft de Raad van State nu Berchem gelijk. Dat meldt de krant La Libre Belgique. De stedenbouwkundige vergunning voor de tijdelijke inplanting van containerklassen op de site wordt geschorst. Die containers zouden er normaal 2,5 jaar blijven staan, tot het nieuwe gebouw van de Unescoschool in Koekelberg klaar zou zijn.

Maar dat stuitte op heftig verzet van de buurtbewoners van de Groot-Bijgaardenstraat; daarin gevolgd door Berchems burgemeester Joël Riguelle (CDH). "Ze droppen een tijdelijke school in een zone waar er al veel zijn. Dat gaat totale chaos zijn want er zijn al veel leerlingen die 's morgens met de auto naar school gebracht worden", zei hij voor de vakantie.

Mobiliteitsproblemen
De Raad van State zegt nu dat de gemeente zich terecht zorgen maakte over de mobiliteit en de verkeersveiligheid in de buurt van de containerschool. "Van hun kant tonen het Brussels Gewest en de Vlaamse Gemeenschap niet aan dat het voor de leerlingen van de Unesoschool onmogelijk zou zijn lessen te volgen in hun etablissement totdat een definitieve oplossing voor de verhuizing gevonden is", schrijft de Raad van State.

De Raad oordeelt verder ook dat de bouwplannen fundamenteel gewijzigd zijn tijdens de toelatingsprocedure, en dat daarvoor een nieuw openbaar onderzoek gehouden had moeten worden. In de loop van het project werd immers de inplanting van de containers gewijzigd, een bezinktank vooor regenwater voorzien en een regenluifel aan de plannen toegevoegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni