Schaarbeek plaatst vierduizend zonnepanelen

LBU
© BRUZZ
16/11/2016

De gemeente Schaarbeek wil tegen begin volgend jaar meer dan vierduizend zonnepanelen op daken van scholen en gemeentelijke gebouwen zetten. Hiermee kan ze een kwart van haar eigen energieverbruik opvangen. Door een privé-investeerder aan te trekken, die er geld aan verdient door de groenestroomcertificaten te verkopen, kost dit de gemeente welgeteld nul euro.

"Wij hebben geen olie, maar daken", zegt de Schaarbeekse schepen van Energie Vincent Vanhalewyn (Ecolo) woensdag aan de krant Le Soir. De totale oppervlakte platte daken van de gemeentelijke gebouwen, inclusief scholen, bedraagt maar liefst 50.000 vierkante meter, zo bleek uit een telling.

Het gaat daarbij niet om één grote oppervlakte, maar een combinatie van heel wat kleinere platte daken. Toch zijn zij voor de schepen een onmisbare schakel in het vergroenen van de energieconsumptie van de gemeente. Hij selecteerde daarom tien daken, onder andere van het Emile Maxlyceum, de gemeentelijke scholen 10 en 16 en het voetbalstadion van Crossing, om er tegen begin 2017 meer dan 4.000 zonnepanelen te laten installeren.

Op het dak van het atheneum Fernand Blum is de installatie zelfs al geplaatst. "Alles samen moeten deze zonnepanelen een miljoen kilowattuur per jaar produceren", zegt Vanhalewyn. "Dit komt overeen met een kwart van het volledige energieverbruik van de gemeente, scholen inbegrepen. Hierdoor zullen we ook een van de grootste producenten van zonne-energie in het gewest worden."

Groenestroomcertificaten
De verwezenlijking komt tot stand via een opmerkelijke constructie. De meeste Brusselse gemeenten hebben het immers niet al te breed. Daarom is Vanhalewyn op zoek gegaan naar een privé-investeerder. Perpetum, een Vlaams bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame energie, zal instaan voor de installatie van de zonnepanelen en het onderhoud ervan gedurende de eerste tien jaar.

In ruil daarvoor krijgt het bedrijf de groenestroomcertificaten die het kan doorverkopen. "De gemeente betaalt hen voor de elektriciteit die we gebruiken, maar wel tegen een veel voordeliger tarief dan nu", aldus de schepen. "Dit zal ons jaarlijks meer dan 50.000 euro besparen."

Meer zelfs: na tien jaar wordt de gemeente zelf eigenaar van de installatie en zullen de panelen dus nog meer opbrengen. "We schatten dat we de komende twintig jaar 100.000 euro per jaar zullen besparen", zegt Vanhalewyn.

Klimaatakkoord van Parijs
Heel wat zonnepanelen komen op daken van scholen, gebouwen die net tijdens de productieve zomermaanden niet gebruikt worden. En vooralsnog is het niet mogelijk om elektriciteit op te slaan. "We zullen inderdaad niet altijd zelf onze eigen geproduceerde groene energie kunnen gebruiken", zegt de schepen, "maar dan wordt de elektriciteit gewoon in het net geïnjecteerd."

De groene schepen ziet er vooral een inspanning in om de klimaatdoelstellingen te halen. "Net in de week van de klimaatconferentie in het Marokkaanse Marrakesh is het belangrijk om te tonen dat we onze uiterste best doen om de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs na te komen", besluit hij. "Met de vergroening van een kwart van onze energie zijn we op de goede weg."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni