politiecommissariaat Sint jans Molenbeek

Schepmans: 'Fusie is geen oplossing voor problemen Brusselse politie'

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
20/01/2016

Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans zegt dat er meer middelen moeten komen in de strijd tegen ‘radicalisering’. Zij wil dat niet koppelen aan een fusie van de Brusselse politiezones. Volgens haar heeft de federale staat ook steken laten vallen tijdens het recente terreuralarm.

‘D e fusie van de Brusselse politie, zoals gewild door heel wat Vlaamse partijen, mag niet vermengd worden met het dossier over de aanpak van radicalisering.” Dat zegt MR-Kamerlid Françoise Schepmans, tevens burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.

Daarmee schaart Schepmans zich achter haar collega’s van de Franstalige partijen, die absoluut geen hervorming van de Brusselse politie willen. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) gaf dat al aan na de aanslagen in Parijs, en Schepmans’ partijgenoot Vincent De Wolf, de voorzitter van de Brusselse burgemeestersconferentie, zit op dezelfde lijn. De MR is een federale regeringspartner van de N-VA van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Normaal gezien is de fusie van de zes Brusselse politiezones een prioriteit voor de Vlaamsnationalisten. Eind vorig jaar nog liet N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote in deze krant nog uitschijnen dat de MR op het federale niveau overtuigd kan worden, maar dat zoiets tijd vergt. Schepmans doet die deur nu dicht. “Een fusie is geen oplossing voor de problemen van de Brusselse politie.”

Bij Brussels N-VA-parlementslid Johan Van den Driessche klinkt het dat sommigen in de MR nochtans zouden kunnen overtuigd worden van de noodzaak van een fusie. “Het idee leeft vooral dat een fusie nu opgelegd wordt door de federale regering, en dat werkt averechts, want het wordt gezien als een communautair thema.” De Vlaamsnationalisten pakken het daarom anders aan: Van den Driessche zal volgende week nog een resolutie indienen in het Brussels parlement over een fusie. Of de Franstalige partijen zich via het lokale niveau zullen laten overtuigen, is hoogst onzeker.

Minister Jan Jambon stelt deze of volgende week zijn deradicaliseringsplan voor de Brusselse kanaalgemeenten en Vilvoorde voor. Details zijn nog niet bekend, maar er is op dit moment nog hoog overleg met de Brusselse politiezones over hun wensen. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) vindt alvast dat de Brusselse gemeenten al veel te veel middelen krijgen. Zijn collega Schepmans is het daar uiteraard niet mee eens: “De Brusselse politiezone West heeft 52 politieagenten dringend nodig.” En ook Rudi Vervoort laat verstaan dat de Brusselse politiezones te weinig krijgen. Dat komt volgens Vervoort door de federale aanwervingsstop. Terwijl er nog volgens de minister-president 750 agenten te weinig zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daardoor moet Vervoort gewestgeld zelf bijpassen om de gemeenten geld te geven om de Brusselse gemeenten aan politieagenten te helpen. Geld dat natuurlijk gewonnen zou kunnen worden door een efficiëntiewinst van een politiefusie, zoals Vlaamse partijen zouden beargumenteren.

Ook de grote politievakbond VSOA lijkt op de Brusselse lijn te zitten. Volgens VSOA heeft Jan Jambon alleszins nog geen werk gemaakt van de 400 miljoen euro die hij heeft beloofd aan de veiligheidsdiensten, en de federale en lokale politie.

Aanslag voorkomen
Volgens een bron dicht bij Françoise Schepmans hebben voorgaande federale regeringen – ook met MR – structureel te weinig geïnvesteerd in veiligheid, niet alleen in Brussel. “Jambon heeft verkeerd gereageerd na de aanslagen in Parijs door de schuldvraag direct bij Molenbeek te leggen. Er zijn problemen, maar wij doen ons best om die aan te pakken. Akkoord, Jambon kan ook niets aan slecht beleid van zijn voorgangers doen, maar dat wil nog niet zeggen dat de federale flaters zo toegedekt dienen te worden. Wij denken dat de federale regering fouten heeft gemaakt, en de aanslagen in Parijs had kunnen voorkomen. Terrorisme en radicalisering blijven dan ook een bevoegdheid van het nationale niveau. Wij roeien op het lokale vlak met de riemen die we hebben.”

“De federale regering heeft wel in januari vorig jaar een aanslag tegen het politiecommissariaat in Molenbeek voorkomen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni