'Schorsing vergunning Uplace is goede zaak voor handelaars en mobiliteit'

© brusselnieuws.be
18/12/2012
Unizo is blij met de schorsing van de milieuvergunning voor winkelcentrum Uplace door de Raad van State. Ook Groen is tevreden en wijst erop dat de Vlaamse regering genoeg waarschuwingen had gekregen. Er wordt nu ook snel een uitspraak over de eventuele vernietiging van de vergunning verwacht.

De Raad van State schorste dinsdag de milieuvergunning voor Uplace, omdat het nog niet duidelijk is of de site wel goed ontsloten kan worden. Daarmee heft de Raad de beslissing van minister Joke Schauvliege (CD&V) op. De vergunning werd aangevochten door onder meer de stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant.

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo was een van de klagende partijen en reageert dan ook tevreden op de schorsing. "Bij gebrek aan politieke duidelijkheid en politieke moed over dit shoppingcentrum zullen wij in het belang van de kleinere ondernemers onze procedures zelf verder zetten", reageert Unizo. "Dit is alvast een belangrijke stap in de procedures, en een goede zaak voor de mobiliteit en de handelaars in Brussel en Vilvoorde."

De organisatie heeft ook nog een procedure lopen tegen de bouwvergunning van het project. Vooral het effect op de handelskernen rond Machelen, waar het megacomplex zou komen, baart hen zorgen.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen zit op dezelfde golflengte. "Tijd om Uplace definitief af te voeren", vindt voorzitter Christine Mattheeuws. "Dergelijke projecten verstikken niet alleen de kleinhandel, ze hebben in het verleden ook al hun ondeugdelijkheid bewezen."

Gewaarschuwd
Groen vindt dat de Vlaamse regering de uitspraak had kunnen voorspellen. "De argumenten die de Raad van State geeft voor de schorsing, kenden we al langer", zegt parlementslid Hermes Sanctorum. "Onder meer de Inspectie van Financiën heeft de regering gewaarschuwd."

Volgens Sanctorum zal de ontsluiting van Uplace, die de Vlaamse regering beloofde te zullen betalen, veel geld kosten. "Is dat momenteel een prioriteit?" vraagt hij zich af.

Zowel Groen als Unizo verwachten dat er snel een beslissing ten gronde zal vallen over een eventuele vernietiging van de milieuvergunning. Zolang die geschorst is, kan er alvast niet gebouwd worden.

Meerderheidspartij SP.A zegt eveneens dat er vooraf waarschuwingen waren dat de bouw van het winkelcomplex voor mobiliteitsproblemen kon zorgen. "Iedereen moet nu het arrest grondig inkijken en zich erover beraden of we aan die bezwaren kunnen tegemoetkomen of niet", zegt fractieleider in het Vlaams parlement Bart Van Malderen. "Dit is een schorsingsbeslissing, ik ben daar niet euforisch over", vult hij aan.

SP.A gaf eerder dit jaar bij monde van Vlaams minister Lieten openlijk kritiek op de toekenning van de milieuvergunning door collega-minister Schauvliege. Dat zorgde toen voor een relletje binnen de Vlaamse regering.

Vlaams belang spreekt ondertussen van "een blamage voor de Vlaamse regering." De partij is tevreden met de beslissing van de Raad van State. "Uplace hoort op die plaats immers niet thuis", zegt fractieleider Joris Van Hauthem, wijzend op de mogelijke gevolgen voor middenstanders in Vilvoorde en voor het verkeer.

Onzekerheid
Ook Bral, de Brusselse raad voor het leefmilieu, ziet zijn bezwaren bevestigd. "De Raad van State bekrachtigt wat wij al drie jaar zeggen, namelijk dat er een grote onzekerheid bestaat over de investering die de Vlaamse regering beloofde om de site bereikbaar te maken."

Mobiliteitsorganisatie sluit zich daarbij aan."Er zijn voorbeelden te over die aantonen dat het inplanten van grote winkels sowieso tot verkeersoverlast leidt. Het is een utopie te denken dat bezoekers van dergelijke winkels het openbaar vervoer gebruiken", klinkt het.

Voka Halle-Vilvoorde vindt dan weer dat de uitspraak de juriische zekerheid van elk investeringsproject aantast. "Met een uitspraak over mobiliteit in plaats van over milieuvergunning, legt de Raad van State het reconversieplan Machelen-Vilvoorde stil", stelt Voka. "Elk project in de reconversiezone zal immers leiden tot bijkomende mobilititeitsdruk. Door op dat onderwerp te focussen legt de Raad van State dus ook alle woon-, winkel-, kantoor-, school- en hospitaalprojecten stil."

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni