Heizel Neo simulatie

Tien grote stadswerven toegelicht

LV
© brusselnieuws.be
19/02/2016

De heraanleg van de Ninoofsepoort, de toekomstplannen voor de Heizel, het omstreden gevangenisproject in Haren... In Brussel staan heel wat grote werven op stapel. Werven die vaak heel wat vragen oproepen. Om die te beantwoorden zet Brussels Acedemy de komende weken tien grote werven in de kijker.

De geplande stadsprojecten zullen voor een stuk de look and feel van het toekomstig Brussel bepalen. Sommige projecten zitten al jaren in de pijplijn, maar komen maar moeilijk van de grond. Anderen roepen heel wat weerstand op. Maar allemaal hebben ze nood aan duiding en goede informatie. Dat is de idee achter een reeks middagateliers van Brussels Academy in samenwerking met Bral en Inter-Environnement.

Tien weken lang (niet tijdens de paasvakantie) wordt een grote werf onder de loep geplaatst. De toekomst van Abattoir, de slachthuissite in Kuregem, is als eerste aan de beurt. Daarna volgen onder meer het Neo-project (en het Eurostadion), de Ninoofsepoort, de Josaphatsite en de gevangenis in Haren.

"We hebben geprobeerd om telkens de best mogelijke spreker te boeken om een project toe te lichten", zegt Steyn Van Assche van Bral aan brusselnieuws.be. "Het gaat om de projectleider of verantwoordelijke van het betrokken studiebureau. Zij zijn immers het best geplaatst om ons te informeren over de laatste stand van zaken."

Zo komt bijvoorbeeld Henri Dineur, topman van Neo, in eigen persoon tekst en uitleg geven over de Heizelplannen. "Het is makkelijker om die mensen te overtuigen dan bij een avond georganiseerd door een buurtcomité omdat de uiteenzetting ook academisch gekaderd zal worden door een professor of onderzoeker met kennis van zaken. Die kan het project in een bredere context plaatsen." Na de twee uiteenzettingen zal er ook nog plaats zijn voor vragen en debat.

Bouwmeester
Na de reeks van tien projecten komt er nog een elfde sessie, met bouwmeester Kristiaan Borret als centrale gast. Bedoeling is dan tot enkele conclusies te komen over de aanpak van projecten en de rol van de verschillende betrokken instanties.

De ateliers gaan telkens door op vrijdagmiddag in het Huis der Culturen in Molenbeek en staan open voor iedereen. De toegang is gratis. "Middagsessies zijn niet evident, maar we hopen dat geïnteresseerden die in Brussel werken zich kunnen vrijmaken tijdens de lunchpauze", aldus nog Van Assche. "Als het er echt toe doet, bijvoorbeeld tijdens een belangrijk openbaar onderzoek, organiseren we nog wel een avonddebat of een weekendwandeling om verder te informeren over de projecten."

Meer informatie over de reeks Brussels Werven op de website van Brussels Academy (details over de sessies na de paasvakantie volgen later).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni