België heeft sinds het begin van dit jaar te kampen met een uitbraak van hepatitis A binnen de homogemeenschap. Op drie maanden tijd werd in Vlaanderen het jaarlijks gemiddelde al overschreden en ook in Brussel duiken nog elke dag gevallen op. Mannen die seks hebben met mannen worden aangeraden om zich te vaccineren en goed te letten op handhygiëne.

Zo werden in Vlaanderen van 1 januari tot 23 maart 2017 al 73 gevallen van hepatitis A geregistreerd, terwijl het jaarlijks gemiddelde in de jaren 2012 tot 2016 op 84 lag. In Brussel waren er in dezelfde periode 23 gevallen bekend. Dat zijn echter de absolute minimumcijfers, want na 23 maart werden de cijfers nog niet verrekend.

“We zien elke dag nog nieuwe gevallen opduiken”, vertelt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het gaat inderdaad om een uitbraak die zich vooral manifesteert binnen de subgroep van mannen die seks hebben met mannen.”

Condooms helpen niet
Het virus kende in verschillende Europese landen al een uitbraak. Het zou zich stilaan beginnen verspreiden zijn in ons land na de EuroPride in Amsterdam in de zomer van 2016. Met ook het slotfeest van het Pride Festival in Brussel dit weekend in het vooruitzicht, is voorzichtigheid geboden voor ‘mannen die met mannen seks hebben’ (de term die gebruikt wordt omdat niet elke homo seks heeft met mannen en omgekeerd die daad ook niet meteen homoseksualiteit definieert).

Daarbij is belangrijk te weten dat ook bij veilig vrijen condooms aan de buitenkant mogelijk besmet kunnen zijn en dus geen bescherming bieden tegen de ziekte.

Handenhygiëne heel belangrijk
Hepatitis A is een bijzonder besmettelijk virus dat zich voornamelijk manifesteert in een leverontsteking. De overdracht gebeurt door deeltjes in uitwerpselen die in contact komen met de mond. Ook na een toiletbezoek zonder de handen te wassen loopt men het risico het virus over te dragen.

Typische ziektesymptomen zijn een grieperig gevoel, gebrek aan eetlust, misselijkheid en vermoeidheid. Ook donkerdere urine en lichter gekleurde ontlasting, gele uitslag op de oogleden en de huid en gewichtsverlies zijn indicators.

“De voornaamste preventie is vaccinatie”, vertelt Sandra Van den Eynde van Sensoa. “Daarnaast is handhygiëne heel belangrijk.” Sensoa nam ook al stappen door de holebigemeenschap via verschillende gespecialiseerde kanalen te informeren. Het Agentschap Zorg en Gezondheid informeert ook de lokale huisartsen in de regio’s waar gevallen bekend zijn.

Sensoa verwijst voor meer informatie over preventie en vaccinatie door naar www.mannenseks.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni