politie bij rellen Molenbeek

Uitgelicht: Brusselse gemeenten willen meer geld voor politie

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
18/03/2015

De Brusselse gemeenten betalen te veel voor hun politiezones, en willen dat de federale overheid bijspringt. Probleem is dat de ondoorzichtige KUL-norm maar moeilijk aan te passen valt, en dat er weinig geld is. En dan nog staat de N-VA moederziel alleen met een vraag tot fusie van de zes Brusselse politiezones.

E nkele weken geleden maakte de Vereniging van Stad en Gemeenten van Brussel zich nog ongerust over de besparingen die de federale overheid de politie oplegt. In 2015 krijgt de politie 200 miljoen euro minder toebedeeld van de federale overheid. Dat is een probleem voor vele gemeentebesturen, vooral de Brusselse, want die betalen nu al meer dan twee derde van hun politiebegroting uit eigen zak. In Wallonië betoelaagt de federale overheid de politiezones guller. Vlaanderen zit op Brussels niveau.

De Brusselse gemeenten willen dan ook dat de verdeelsleutel voor die toelage, de zogenaamde KUL-norm, wordt aangepast. De KUL-norm dateert uit de jaren 1990 en wordt sinds de politiehervorming van 2001 gebruikt om politiezones geld toe te kennen. Dat gebeurt volgens een ingewikkeld mechanisme, onder meer op basis van het theoretische aantal personeelsleden per zone, criminaliteitscijfers en inkomen. Maar die KUL-norm dateert dus uit een periode waarin de bevolking in Brussel nauwelijks toenam, er meer geld beschikbaar was voor lokale overheden en hogere inkomens in de stad bleven.

De financiering van de politiezones is al onderwerp geweest van een studie van de staatsbank Belfius, en werd ook vorige week dinsdag besproken in de Commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. CDH-parlementslid Hervé Doyen interpelleerde daar Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) over de stijgende kosten voor de Brusselse politie. Alle Franstalige partijen zitten dan ook min of meer op dezelfde lijn: de KUL-norm wordt beter herbekeken. “De federale overheid heeft echter besloten om die norm niet aan te passen.
Nochtans zou een herziening toelaten om de ongunstige situatie van Brussel recht te zetten,” zei Doyen. Het steekt heel wat Franstaligen dat landelijke politiezones meer federaal geld krijgen dan grootstedelijke.

Fuseren
Alleen N-VA-parlementslid Johan Van den Driessche van de oppositie koppelde de bespreking voor extra federaal geld aan de wens om de zes Brusselse politiezones financieel en operationeel te fuseren. Dit viel bij minister-president Rudi Vervoort in dovemansoren, en ook de andere partijen wilden geen inhoudelijk debat hierover. “Sommige partijen lijken te vergeten dat de federale regering vandaag moet besparen omdat ze de voorbije tien jaar onvoldoende structurele maatregelen genomen heeft om haar begroting in evenwicht te krijgen,” zei Van den Driessche. Waarop Vervoort: “Het punt in deze discussie is duidelijk aantonen dat het Brussels Gewest gediscrimineerd wordt tegenover andere gewesten.”

Volgens criminoloog Paul Ponsaers van de Universiteit Gent valt er voor een Brusselse herziening van de KUL-norm wel wat te zeggen. “Brussel krijgt heel wat pendelaars en andere stadsgebruikers over de vloer, en huist heel wat instellingen. Dat zijn federale behoeften. Het is dan ook logisch dat de Brusselse gemeenten meer geld zouden krijgen. Je kan de inwoners van de stad niet alleen meer laten betalen voor een metropolitane politie.”

Ponsaers zegt wel dat er dan ook gesproken zou moeten kunnen worden over een eventuele fusie. Voorts weet de criminoloog dat een algehele nationale herziening van de KUL-norm neerkomt op een “doos van Pandora openen.” Volgens hem is de materie behoorlijk ondoorzichtig en zijn er vele politie dimensies aan de norm die de situatie nog ondoorzichtiger kunnen maken.

Een herziening van de KUL-norm staat alleszins niet in het federale regeerakkoord. Verwacht wordt dat Brussel het nog minstens een paar jaar zonder extra geld zal moeten doen. Tenzij federaal minister Jan Jambon (N-VA) de Brusselse fusiedoos van Pandora wil openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni