Ukkel Diesdelle

Ukkelaars hebben vaakst offshorebedrijf in belastingparadijs

© brusselnieuws.be
04/04/2016

Inwoners van Ukkel hebben het vaakst van alle Belgen een schermvennootschap of 'offshore' in exotische belastingparadijzen. Dat blijkt althans uit de 'Panama Papers', een groots opgezet onderzoeksproject van gelekte documenten door ruim 370 journalisten van over de hele wereld.

Minstens 732 inwoners van België hebben via tussenkomst van één Panamees advocatenbureau bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. Ze zijn verbonden aan minstens 1.144 schermvennootschappen of ‘offshores’ op exotische plekken zoals de Britse Maagdeneilanden, Panama en de Seychellen.

Dat blijkt uit een datalek van liefst 11,5 miljoen bestanden van het gespecialiseerde kantoor Mossack Fonseca, die de Süddeutsche Zeitung in handen kreeg. De miljoenen uitgelekte e-mails, scans van faxen, paspoorten en bedrijfsdocumenten, pdf-, Word- en andere computerbestanden bestrijken een periode van 40 jaar: van 1977 tot december vorig jaar.

De Duitse krant besloot voor het ontrafelen van het enorme kluwen aan informatie in zee te gaan met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). 370 journalisten uit meer dan 100 media in een 80-tal landen onderzochten alle gegevens een jaar lang. Voor België deden journalisten van De Tijd, Knack, MO* en Le Soir mee.

Het 'grootste datalek uit de geschiedenis van de journalistiek' legt een parallel universum bloot van "papieren bedrijven", stromannen, tussenpersonen en verborgen bankrekeningen. Minder belastingen betalen is volgens financiële experts het belangrijkste motief om een offshore op te richten, maar daarnaast bieden offshores ook het voordeel van de anonimiteit.

'Ingeburgerde praktijk in Ukkel'
De aandeelhouders achter de spookconstructies die in België wonen, blijken vooral in het Brusselse en in en rond Antwerpen te wonen. Ukkel spant de kroon: daar vind je één offshore-eigenaar per 1.530 inwoners. "De praktijk lijkt er dus behoorlijk ingeburgerd bij de rijkere inwoners", concludeert De Tijd.

Een grote groep blijkt actief te zijn in de financiële en in de diamantsector. Maar er zitten ook (tand)artsen, IT-specialisten, advocaten, academici, sportlui en kleine zelfstandigen bij. Tot nu toe onthulden de onderzoeksjournalisten nog geen namen van Brusselaars. Ze plannen in de loop van de komende weken geleidelijk namen vrij te geven.

Toptien van Belgische gemeenten met inwoners met een offshorebedrijf:

(Bron: Le Soir)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni