Een honderdtal Belgische en Poolse mannen en vrouwen hebben woensdag, op internationale vrouwendag, voor de Europese Commissie in Brussel geprotesteerd voor het recht op abortus. De abortuswet in Polen is een van de strengste van Europa. Recent nog wilde de Poolse regering die wet nog verder aanscherpen en toen kwamen duizenden vrouwen en mannen in het land op straat.

De actievoerders droegen slogans als "We are not ovary-acting", "Women Solidarity Worldwide" en "Polish Women on Strike". Die laatste verwijzen naar het thema van de internationale vrouwendag woensdag: International Women's Strike. Overal ter wereld staken duizenden mannen en vrouwen (deels) fysiek of virtueel tegen het sociale, wettelijke, politieke, morele en verbale geweld tegen vrouwen.

De actie woensdag op het Schumanplein was vooral gericht tegen de beperkingen op abortus, en dan meer specifiek in Polen. "De abortuswet in Polen is een van strengste van Europa", legt Ana Kiesjna, een Poolse militante voor het recht op abortus, uit.

"Toen de regering aan die wet wou raken, was er in Polen een mobilisatie zonder voorgaande. 100.000 vrouwen kwamen op straat en 30.000 anderen gingen in staking. De regering zette uiteindelijk onder druk een stap achteruit. Maar dit alles toont aan dat onze verwezenlijkingen broos zijn. Dat is ook de reden waarom we op vandaag op straat komen: we willen ons opnieuw laten horen om onze rechten te garanderen."

Nieuw voorstel
De huidige abortuswet in Polen beperkt het recht op zwangerschapsafdrijving tot drie gevallen: wanneer het leven en de gezondheid van de moeder in gevaar is, wanneer uit prenataal onderzoek blijkt dat het embryo getroffen is door een ernstige, onomkeerbare ziekte en wanneer de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting.

Volgens het nieuwe voorstel dat de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) vorig jaar voordroeg, zou abortus enkel nog zijn toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Wie zonder toestemming abortus pleegt, riskeerde volgens de tekst bovendien 5 jaar cel, tegen 2 jaar momenteel.

De nieuwe tekst werd uiteindelijk in oktober van vorig jaar verworpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni