De Brusselse regering werkt aan een reorganisatie van het systeem van de wijkcontracten. Een deel daarvan verdwijnt en wordt vervangen door stadsvernieuwingscontracten, die de gemeentegrenzen kunnen overschrijden.

De ordonnantie met de wijzigingen wordt momenteel besproken in de Commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement.

In het voorstel van minister-president Rudi Vervoort (PS), die bevoegd is voor wijkcontracten, staan drie hoofdzaken die belangrijk voor Brussel zijn.

Een van de luiken is de perimeter waarbinnen de contracten actief kunnen zijn. Nu is dat grosso modo de Vijfhoek en de gemeenten van de eerste kroon. De nieuwe ordonnantie moet het mogelijk maken om de perimeter te laten evolueren op basis van indicatoren als werkloosheid, gemiddeld inkomen en bevolkingsdichtheid. Iedere regering kan bij haar aanstelling beslissen om de reikwijdte te wijzigen.

Een ander stuk is de hervorming van de wijkcontracten. Nu kunnen er vier per jaar uitgeschreven worden. Dat aantal zakt naar twee en in de plaats komen er stadsvernieuwingscontracten. Die kunnen zich dan uitstrekken over de grenzen van verschillende gemeenten, zoals bijvoorbeeld rond het Weststation.

Momenteel liggen er vijf van zulke contracten op tafel. Rond de Havenlaan en de Citroëngarage, rond het Noordstation, tussen Beekkant en het Weststation, rond de Koningslaan en rond de Poincarélaan. De regering hoopt dat tegen de lente van 2017 er knopen zijn doorgehakt over die laatste contracten.

Een derde deel is dat van het Grootstedenbeleid, een bevoegdheid die overkomt van de federale regering in het kader van de zesde staatshervorming.

Top-down
De discussies in de commissies verliepen woensdag stroef. De oppositie spaarde dan ook de roede niet over de plannen van Vervoort. “Eigenlijk creëert hij hiermee een pot geld waarmee hij zijn zin kan doen”, zegt Groen-parlementslid Arnaud Verstraete.

Volgens de groenen verdwijnt ook een groot deel van de participatie van de plaatselijke bevolking en zullen de stadsvernieuwingscontracten vooral top-down georganiseerd worden. Daarnaast vrezen ze ook voor het aspect duurzaamheid dat in de wijkcontracten voorop stond.

De bespreking van de ordonnantie werd woensdag opgeschort. Verwacht wordt dat het pas bij de zitting volgende week tot een stemming komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni