Woonbond: ‘Genoeg studies, tijd voor actie’

© brusselnieuws.be
15/05/2012
De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen heeft een evaluatie van het woonbeleid van de Brusselse regering klaar. Iets meer van de helft van de beloofde maatregelen is ondertussen opgestart, zo blijkt. Voor mensen met middelgrote inkomens is er al veel gebeurd, maar heel wat andere plannen blijven in de studiefase steken, zegt de Bond.

Van de 73 maatregelen uit het Brusselse regeerakkoord die over wonen gaan, zijn er 7 volledig gerealiseerd, 23 op weg naar realisatie en 14 in project, analyseert de Bond.

Bij de belangrijkste realisaties zit de lang aangekondigde gewestelijke leegstandsdienst die in januari het licht zag. Die dienst moet het leegstandsbeleid coördineren en kan boetes opleggen voor leegstaande woningen in gemeenten die zelf weinig actie ondernemen.

Er werden ook stappen gezet om de huisvestingsmaatschappijen (tot voor kort waren het er maar liefst 33) beter te laten samenwerken of zelfs fusioneren.

Het valt de Bond op dat er vooral achter de maatregelen voor middelgrote inkomens vaart gezet wordt. "Dat de regering dit belangrijk vindt, blijkt al uit het feit van de zes voorziene maatregelen er al twee zijn voltooid en drie bijna voltooid zijn", zegt de Bond.

"We zien bijvoorbeeld dat de Gomb (Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel) verder woningen blijft ontwikkelen. Maar of het doel van 2.000 woningen tegen 2014 gehaald wordt is een andere vraag. Het Brussels Woningfonds kreeg een budgetverhoging, waarmee in 2012 duizend goedkope hypothecaire leningen kunnen worden uitgeschreven."

Huurrichtprijzen
In andere dossiers zit minder schot. De regering plande bijvoorbeeld een omkadering van de huurprijzen, waarbij verhuurders fiscaal aangespoord zouden worden om bepaalde referentiehuurprijzen, opgesteld per wijk, te hanteren.

Maar dat dossier blijft in de studiefase steken, al is dat niet helemaal de schuld van staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo). Om de maatregel te kunnen doorvoeren, moet er immers werk gemaakt worden van de afgesproken regionalisering van de huurwetgeving. Daarvoor zijn werkgroepen opgestart, maar het is niet duidelijk wanneer die resultaat zullen opleveren.

Vlaams Woonminister Freya Van den Bossche (SP.A) kwam trouwens dinsdag naar buiten met een website die de reële huurprijzen per regio en per woningtype verzamelt, zodat huurders kunnen vergelijken.

'Tijd om te beslissen'
Daarnaast heeft ook het Plan voor Huisvesting, dat al in 2004 de bouw van 5.000 woningen beloofde, vertraging opgelopen. "Slecht nieuws voor de 40.000 gezinnen die op de wachtlijst voor een sociale woning staan", zegt de Bond.

Ook van de zeven geplande maatregelen om huurders te helpen een geschikte woning te vinden, is er nog geen enkele uitgevoerd.

"Het is duidelijk dat deze regering nog veel werk voor de boeg heeft", aldus de Bond. "De tijd om nog grote studies te bestellen is voorbij, vanaf nu moeten er beslissingen worden genomen, voorstellen ingediend en onderhandeld, budgetten worden voorzien, structuren worden gereorganiseerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni