youssef kobo

Youssef Kobo: ‘In Brussel heerst er een aparte dynamiek’

Ella Martens
© Brussel Deze Week
21/05/2014

Dit weekend viert gemeenschapscentrum De Pianofabriek vijftig jaar Turkse en Marokkaanse migratie. Het evenement Daar kwam een gastarbeider belooft drie culturele avonden met een debat op donderdag, een theatervoorstelling op vrijdag en een concert op zaterdag. Tijdens het debat reflecteren Rachida Aziz, Samira Azabar, Mohamed Benhaddou en Jan Goossens over drie generaties immigranten. Moderator van dienst is Youssef Kobo, een jonge, geëngageerde Mechelaar die eind maart zelfs de speech van Obama mocht bijwonen.

Hoe is de Pianofabriek bij jou terechtgekomen als moderator?
Youssef Kobo: “Sinds september vorig jaar volg ik alle activiteiten op die georganiseerd werden rond vijftig jaar Turkse en Marokkaanse migratie. Ik heb met veel organisatoren aan tafel gezeten om te brainstormen en om na te denken over de mogelijkheden voor de viering. Welke thema’s kunnen we aankaarten? Hoe kunnen we op een kritische manier op die vijftig jaar terugblikken? Op die manier wilde ik ook vermijden dat er een overlap zou zijn tussen de verschillende evenementen, ik wilde de synergie bewerkstelligen.”

Hoe hebt u de panelleden gekozen voor het debat?
Kobo: “Ik ben op zoek gegaan naar vier mensen die enerzijds Brussel door en door kennen en anderzijds iets te vertellen hebben over vijftig jaar migratie. Hoe ervaren zij die vijftig jaar, waar zien zij nog fouten. In Brussel heerst een heel aparte dynamiek. Je hebt hier eigenlijk een meerderheid van de minderheden. Daardoor gaan we naar een heel interessant experiment in de samenleving. In Vlaanderen spelen identiteit en taalfetisjisme nog een te grote rol. Daar vergeet men naar de toekomst te kijken. In Brussel zet men net in op die diversiteit.”

U hebt veel moeite moeten doen om Jan Goossens, artistiek directeur van de KVS, te overtuigen om deel te nemen, waarom wilde u hem er zo graag bij?
Kobo: “Jan Goossens is vanuit de culturele wereld erg begaan met Brussel. Hij draagt de diverse samenleving een warm hart toe, maar hij heeft er ook een kritische mening over. Hij kent Brussel door en door en heeft een visie op zijn stad. Daarom wilde ik hem perse bij het debat hebben.”
Ella Martens

‘Daar kwam een gastarbeider’ vindt plaats in het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Daarkom. Donderdag 22/05, vrijdag 23/05 en zaterdag 24/05 telkens om 20.00. Brussel Deze Week geeft twee combitickets weg voor het driedaags evenement. Stuur ‘Daarkom’ naar win@bdw.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni