| Elise Vanderelst

Elise Vanderelst over EK veldlopen in Brussel: 'Modder is in voordeel van de Belgen'

© Belga
09/12/2023

Elise Vanderelst is een van de vier Belgen die zondag de Mixed Relay afwerkt op het EK veldlopen in Brussel. "Op papier is het podium moeilijk, maar het blijft cross", zei de nationale recordhoudster op de 1.500 meter na de parcoursverkenning op zaterdag.

De omloop in het Park van Laken lag er zaterdag bij de verkenning al heel vettig bij. "Persoonlijk heb ik liever een parcours dat wat vlotter loopt", geeft Vanderelst toe. "Maar in het algemeen denk ik wel dat de modder in het voordeel is van de Belgen. Wij zijn wel wat gewoon, terwijl sommige van onze concurrenten, zoals de Spanjaarden, in eigen land nog nooit modder gezien hebben."

Vanderelst loopt de Mixed Relay, waarbij elke atleet 1.500 meter aflegt, samen met Charlotte Van Hese, Ruben Verheyden en Ziad Audah. Wat is het doel zondag? "Dat vind ik een lastige vraag", klinkt het. "Op papier is het podium moeilijk voor ons, want als je puur naar persoonlijke records kijkt, komen we tekort. Maar het blijft cross. Dat is onvoorspelbaar, en sommige atleten lopen misschien een snelle 1.500 meter op de piste, maar niet in de modder. Misschien kan er op die manier toch nog iets."

Andere jaren lag de volgorde in de Mixed Relay vast, dit jaar mag elk land zelf die volgorde bepalen. "Persoonlijk ben ik daar geen fan van", vertelt Vanderelst. "Als vrouw tegen een man lopen is niet leuk. Ze doen het om het spannender te maken, maar ik geloof net dat het spannender is als mannen tegen mannen lopen en vrouwen tegen vrouwen. Onderling hebben we in onze ploeg al wat gesproken over de volgorde, maar we hakken de knoop pas vanavond door."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni