FC Suryoyés Bruxellois in de problemen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
17/06/2013
Voetbal maakt elk weekend heel wat emoties los op de Brusselse voetbalvelden. De spelers en supporters van FC Suryoyés Bruxellois vormen daar geen uitzondering op. Sportief loopt het lekker, maar een vechtpartij op het einde van vorig seizoen is een serieuze smet.

Zaterdag 4 mei 2013, derbydag in Neder-Over-Heembeek. FC Suryoyés Bruxellois moet op bezoek bij de buren van FC Black Star, een topper in derde provinciale F, met de titel als inzet. De bezoekers lijken het laken naar zich toe te trekken, maar hun 0-1 voorsprong wordt in de laatste minuut alsnog weggeveegd. De lijnrechter geeft aan dat het doelpunt niet geldig is, maar wordt overruled door de scheidsrechter die de gelijkmaker toch goedkeurt. En dan breekt de hel los. Een hoop ontevreden supporters bestormt het veld en er worden rake klappen uitgedeeld. Onder meer de scheidsrechter moet het ontgelden.

"Ik ben de eerste om toe te geven dat dit er ver over was," zegt voorzitter Benhur Ergen (34). "Dit mag nooit, nooit gebeuren. Maar ik moet toch zeggen dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij ons ligt. Een hoop hooligans heeft het veld bestormd en dat waren niet alleen supporters van onze ploeg. Er waren heel wat externe personen aanwezig. Dit is een hete derby, onze velden liggen maar een vijfhonderdtal meter van elkaar verwijderd. Na de rust kon iedereen gratis binnen en de organisatie was gewoon overrompeld. Er waren zelfs geen stewards aanwezig."

Het Provinciaal Comité tilt zeer zwaar aan de feiten en deed onlangs een vernietigende uitspraak: speler Michael Kaya kreeg een schorsing van drie jaar opgelegd omdat hij de scheidsrechter op de grond duwde. De overige veertien spelers worden geschorst tot 31 december 2013. Suryoyés en haar supporters worden aanzien als een gevaar, mogelijk volgt een schorsing. De Brusselaars gingen in beroep tegen de uitspraak.

"Deze uitspraak is onaanvaardbaar. Ik spreek het zeker niet goed, maar ik heb het gevoel dat men een voorbeeld wilt stellen. De beelden op YouTube tonen duidelijk dat één speler in de fout gaat, maar dat de anderen de scheidsrechter net verdedigen. Een hele club mag toch niet gestraft worden voor de acties van één speler? Uiteraard is deze vechtpartij slecht voor ons imago. De mensen lezen daar allerlei zaken over en worden beïnvloed. Dit is echt zeer jammer. We hadden tot die derby een goed imago, we brengen altijd veel supporters op de been. Tijdens de laatste match van de competitie waren er maar liefst vierhonderd toeschouwers aanwezig. Wij hebben dan zelf voor stewards gezorgd, want er moet toch een minimum aan veiligheid gegarandeerd worden. We hebben ons lesje geleerd."

Clubmannen
Suryoyés zit dus in troebel water, en dat terwijl ze op sportief vlak sterke seizoenen achter de rug hebben. De ploeg is een fusie van verschillende Aramese ploegen, maar heeft een typisch Brusselse samenstelling. "Er lopen een vijftiental nationaliteiten rond bij ons. Bijna al onze spelers spelen al zeker drie à vier jaar voor ons. We zijn een warme club en dat zorgt voor goede resultaten. De afgelopen drie seizoenen zijn we twee keer gepromoveerd en volgens mij is dat, naast het nodige talent, vooral dankzij de goede entente in de ploeg. Het is een hecht blok."

De voorzitter heeft ambitie en hoopt binnen drie jaar terug te promoveren, deze keer naar eerste provinciale. Hij hoopt komend seizoen ook terug jeugdploegen te kunnen vormen. Maar al die plannen komen enigszins in gevaar door die spijtige derby, op 4 mei 2013. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni