Gemeente Molenbeek zet White Star uit Machtensstadion

FVDE
© BRUZZ
04/05/2017

De kans is groot dat White Star volgend seizoen niet meer in het Molenbeekse Edmond Machtensstadion speelt. De gemeente dreigde er al vaker mee om de weerspannige club op straat te zetten, en dit keer lijkt het menens: “De club betaalt de onderhoudskosten niet en ook de huur voor oefenvelden bleef achterwege. Daarom stopt het hier,” zegt burgemeester Françoise Schepmans (MR).

Een eerste waarschuwing werd al eind maart gegeven: de gemeente Molenbeek wou toen met beide huurders van het stadion, White Star en RWDM, rond de tafel zitten om de contracten te herbekijken. RWDM zou meer ruimte in het stadion krijgen.

“White Star heeft nooit geantwoord op onze brief”, zegt burgemeester Schepmans aan BRUZZ. “Bovendien voldoet de club niet aan de verplichtingen: ze betaalde de onderhoudskosten niet, ook de huur voor oefenvelden bleef achterwege. Daarom stopt het hier.”

De relatie tussen de gemeente en White Star, en dan vooral de flamboyante voorzitter John Bico, is al veel langer verzuurd. Molenbeek dreigde er al vaker mee om het contract met White Star te beëindigen, maar zover is het nooit gekomen. Op de vraag wat er gebeurt indien White Star toch plots over de brug komt met achterstallige betalingen en een beetje goodwill, is het antwoord onduidelijk. “We moeten onze conclusies trekken”, aldus Schepmans.

De bocht van de gemeente is opmerkelijk: het was net de nieuwe Molenbeekse meerderheid die White Star in 2014 naar Molenbeek haalde, vooral onder impuls van schepen Ahmed El Khannouss. De gemeente plaatste zelfs gemeenteraadsvoorzitter Michel Eylenbosch (MR) als operations manager bij de club. Die functie oefent hij nog steeds uit, wat al meermaals voor wrevel zorgde bij de oppositie.

Jeugdspelers
Indien White Star echt op straat staat, heeft dat ook gevolgen voor de jeugdacademie en de 600 jeugdspelers van de club. Die zal dan geen velden meer hebben voor hun trainingen en wedstrijden. Schepmans raadt de ouders van de jeugdspelers alvast aan om andere oorden op te zoeken: “Ik wil zeer duidelijk zijn tegenover de ouders: het water tussen de club en de gemeente is op dit moment heel diep.” Schepmans onderstreept dat er genoeg andere clubs in Molenbeek zijn waar de ouders hun kinderen kunnen inschrijven.

White Star speelde vorig jaar nog kampioen in tweede klasse, maar greep naast een licentie vanwege financiële problemen. In plaats van een promotie naar eerste klasse volgde een pijnlijke degradatie naar eerste amateurklasse. Daar ging het van kwaad naar erger: White Star eindigde onderaan in het klassement en kreeg opnieuw geen licentie.

Volgend seizoen komt de club uit in tweede amateurklasse, net als… de eeuwige rivaal RWDM, dat vorige week kampioen speelde in de derde amateurklasse. Maar voor er echt een Molenbeekse derby komt, moet White Star eerst nog een nieuw onderkomen zien te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni