Jeugdspelers BX Brussels op uitwisseling naar Parijse sociale voetbalacademie

FVDE
© brusselnieuws.be
06/04/2016

Voetbalclub BX Brussels stuurt midden april 36 jeugdspelers op uitwisseling naar Parijs. De jonge voetballertjes, tussen 12 en 17 jaar oud, gaan op bezoek bij de Académie Diomède, een vergelijkbaar sociaal voetbalproject uit Parijs.

De groep, met naast de 36 jeugdspelers ook 9 begeleiders, vertrekt op vrijdagavond 15 april en blijft tot zondag in Parijs. De uitstap is georganiseerd door de Engie Foundation, die beide clubs steunt. De Académie Diomède is in vele opzichten te vergelijken met BX, want ook bij deze jeugdclub is er naast het voetbal veel aandacht voor een sociaal project, waarbij ze kinderen en jongeren stimuleren om hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Internaat
BX kan lessen trekken uit het voorbeeld van de Académie Diomède: “De club heeft een soort voetbalinternaat, waar een zeventigtal kinderen uit de Parijse banlieus verblijven en overdag ook les volgen”, vertelt Liesbeth Wyns, algemeen coördinator van BX Brussels aan brusselnieuws.be. “Hun doelstelling is dezelfde als de onze: aan jongeren de kans geven om zich te ontwikkelen. Maar de aanpak is helemaal anders. Zij zijn van ’s morgens tot ’s avonds in de weer met die jongeren en kunnen hen dus intensiever begeleiden.”

Zo’n voetbalinternaat naar Parijs model zou BX ook wel willen, “al zal dat niet voor de eerstkomende jaren”, zegt Wyns. “We willen wel meer met scholen samenwerken om het schooltraject van onze spelertjes goed te kunnen opvolgen.”

Ter plaatse krijgen de jongeren heel wat activiteiten voorgeschoteld: er staan verschillende vriendschappelijke wedstrijden tegen Parijse jongeren, per leeftijdsgroep, gepland, net als een stadsspel in Parijs. Ze gaan ook in groep naar de voetbalwedstrijd Paris Saint Germain – Caen, in de Franse hoogste voetbalklasse, kijken. Als alles meezit volgt er ook een gesprek via Skype met Vincent Kompany, oprichter van BX Brussels, en Bernard Diomède, ex-Frans international en bezieler van de Académie Diomède.

Voor de jeugdspelers is het bezoek een speciale gelegenheid: “De meesten onder hen zijn nog nooit in Parijs geweest”, zegt Wyns. “Een aanzienlijk deel van onze leden komt uit kwetsbare families. Daar doen we extra inspanningen voor. Jongeren die het lidgeld van 200 euro niet kunnen betalen, kunnen daarvoor ondersteuning krijgen van SOS Kinderdorpen.” In totaal worden een dertigtal jongeren (op 900 spelertjes) van BX daarin ondersteund, sommigen onder hen maken de reis naar Parijs mee.

Terreur
Het bezoek heeft ook een actueel kantje, vertelt Wyns: “Het zijn jongeren uit twee steden die lijden onder aanslagen en terreurdreiging. Dat speelt een rol.” Na de aanslagen merkte de club dat de angst er bij sommige spelers goed inzit, ook bij hun ouders. Op trainingen kwamen minder spelers opdagen, al was die impact na de aanslagen in Parijs en de Brusselse lockdown nog groter.

Ook BX besteedt aandacht aan de gebeurtenissen van de voorbije weken: “We hebben de trainers gevraagd om er aandacht aan te schenken tijdens de trainingen. Ze praten met de spelers, vragen hoe het met hen gaat en hoe ze zich erbij voelen. Bovendien hebben we per team een social coach bij wie ze met zoiets terecht kunnen. Al zijn die er heel het jaar door, niet alleen bij een rampzalige gebeurtenis zoals deze”, zegt Wyns.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni