Memorial Van Damme breidt uit op straat: 'Spurt van Beurs naar De Brouckère'

FVDE
© brusselnieuws.be
02/02/2016

De Memorial Van Damme breidt uit voor zijn veertigste verjaardag. In de aanloop naar de atletiekmeeting op 9 september zal er in verschillende grote steden een “Urban Memorial Van Damme” plaatsvinden. Er komt ook een rondreizende tentoonstelling over de Memorial. In Brussel mikt de organisatie daarvoor op het Beursgebouw, al is de huurprijs nog een struikelblok.

De Urban Memorial is de belangrijkste nieuwigheid die de organisatie dinsdag op haar persconferentie voorstelt. Het is de bedoeling om zowel Belgische als internationale topatleten uit te nodigen voor atletiekwedstrijden in de straten van verschillende steden. Er zijn nog geen namen bekend, maar de organisatie mikt op topnamen zoals de Borlées of polsstokspringer Renaud Lavillenie.

Ook welke steden meedoen is nog niet zeker: de onderhandelingen daarover lopen nog. “Brussel, Luik, Antwerpen en Gent kunnen niet ontbreken”, aldus organisator Wilfried Meert. Voor Brussel mikt Meert op de voetgangerszone in het centrum: “Je kan atleten gemakkelijk van het De Brouckèreplein naar de Beurs laten sprinten en bijvoorbeeld polsstokspringen op het Beursplein organiseren.”

“We willen van de Memorial een breder evenement maken dan enkel de wedstrijd op de dag zelf”, vertelt assistent-directeur van de Memorial en ex-atleet Cedric Van Branteghem. “Zo kunnen we de Memorial naar jonge atleten en het publiek brengen.”

Er zal ook voor de tweede keer de “10 kilometer van Brussel” plaatsvinden, op zondag 24 april. Die start en eindigt op de atletiekpiste van het Koning Boudewijnstadion. En er komen op initiatief van de Stad Brussel opnieuw "Street Athletics" in verschillende wijken, gericht op de lokale jongeren. “We laten Brussel dus zeker niet links liggen. De stad blijft ons hoofdkwartier”, aldus Meert.

Expo
De Memorial doet nog meer om de veertigste verjaardag te vieren: vanaf de lente komt er een overzichtstentoonstelling over 40 jaar Memorial Van Damme. Die zal het land rondreizen en zal onder meer foto’s, trofeeën en medailles, truitjes en andere memorabilia aan het publiek presenteren.

Eerst was het de bedoeling om de expo enkel naar Brussel te brengen, zegt Meert: “We wilden die in het Beursgebouw organiseren, maar zijn afgehaakt door de huurprijs van maar liefst 20.000 euro. Toch gaan we er opnieuw over praten, want we willen ons in het centrum van de stad tonen. Zeker omdat tegelijkertijd de Urban Memorial in dezelfde buurt zal plaatsvinden.”

Deelnemers voor de meeting op 9 september zijn er nog niet. De prestaties van de atleten op de Olympische Spelen in Rio zullen ook een rol spelen. De disciplines zijn wel al bekend: de opvallendste wijziging is dat de 400 meter bij de mannen, het specialisatienummer van onder meer Kevin en Jonathan Borlée, in deze Memorial enkel een promotioneel nummer zal zijn dat geen deel uitmaakt van de competitie.

In plaats daarvan staan zowel de 800 als de 1500 meter op het nummer. “En daar zijn we heel blij mee, want dat waren de nummers waar Ivo Van Damme in gespecialiseerd was”, zegt Meert.

12.000 tickets
Er zijn al 12.000 tickets verkocht voor het evenement. Daarmee is de organisatie tevreden, zeker na het dopingschandaal dat vorig jaar opdook in de Russische atletiekwereld. Meert rekent op een uitverkochte Memorial, al wordt dat niet zo eenvoudig: “Deze zomer zullen het EK voetbal en de Olympische Spelen met de meeste media-aandacht gaan lopen.”

Verder lanceert de Memorial een oproep naar jonge kunstenaars om de affiche voor de verjaardagseditie te ontwerpen. Tot 18 maart kunnen artiesten hun ontwerp insturen. Ze moeten wel 22 jaar of jonger zijn, de leeftijd van Ivo Van Damme toen hij overleed. “Hij was toen op het top van zijn kunnen”, aldus Meert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni