Piste in Anderlecht pikt graantje mee van CitySki op de Kunstberg

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
08/12/2011
De Kunstberg wordt deze maand omgetoverd tot een heuse skipiste. Een prima smaakmaker, maar in Anderlecht komen skiërs al jaren aan hun trekken. Bij Yeti Ski zagen ze hoe de skisport groeide en steeds toegankelijker werd. “Skiën is populair en zal dat blijven.”

"Je kunt Yeti Ski zien als het skicentrum van Brussel," zegt hoofdmonitor Herbert Peeters (43). "We zijn dan ook de enige skipiste in de hoofdstad. Ons publiek bestaat zowel uit Brusselaars als bijvoorbeeld Leuvenaars of mensen uit de Rand. Skiërs van alle leeftijden, die we steeds massaler zien afzakken naar Anderlecht."

Walen verkiezen de bergen, terwijl Vlamingen en Brusselaars sneller naar de skipistes in eigen land gaan. Maar bij alle Belgen winnen vakanties in de besneeuwde bergen aan populariteit. Zo'n vakantie wordt door velen voorbereid op de kunstpiste in Neerpede. "Het beste is een paar lessen te volgen alvorens naar de bergen te gaan. Doordat onze piste vrij kort is, kun je het hier perfect en snel leren. Na een twintigtal seconden sta je beneden en krijg je al feedback van de monitor. Zowel gevorderden als beginnelingen komen aan hun trekken, elk op een verschillend tijdstip. Dat de piste steil is, helpt ook om op snelheid te trainen."

De populariteit van de sport krijgt een boost door het hele gebeuren rond de skipiste op de Kunstberg. "Er heerst een speciale sfeer. Wintersport heeft veel weg van een citytrip. Het is een sociaal gebeuren waar je continu mensen leert kennen, of je nu in groep of met zijn tweetjes gaat. De gezelligheid en de après-ski maken er een speciale en aangename sport van. Het is gewoon verslavend. Wij proberen dat ook naar hier te halen met af en toe een après-ski. Almaar meer mensen verkiezen de skivakantie boven een zomer­vakantie. Skiën is veel meer dan een sport. En de markt groeit nog altijd."

Dat vertaalt zich dus in honderden mensen die kunstskipistes zoals die van Yeti Ski bezoeken. En het potentieel is volgens Peeters nog veel groter. "We werken veel samen met scholen. Dat zorgt ervoor dat we een breed publiek bereiken. Daar ijveren we ook voor: je vindt hier echt alle leeftijden en bevolkingsgroepen terug. Competitieve jongeren kunnen bij ons Yeti Ski Racing Team terecht. En de tarieven zijn zo geregeld dat je niet meteen zwaar hoeft te investeren. Je kunt bijvoorbeeld een tienbeurtenkaart nemen."

Snel onder de knie
Mensen die ski nog niet kennen, kunnen de sport van 10 tot 25 december - elke dag van 10 tot 22 uur - in hartje Brussel uitproberen. De Kunstberg wordt dan omgetoverd tot een skipiste van honderdvijftig meter lang en meer dan zeven meter breed, met een hoogteverschil van twintig meter: ziedaar CitySki. Vijftig centimeter sneeuw zal klaarliggen om gezwind naar beneden te glijden. Hiervoor zult u vijf euro per twintig minuten moeten neerleggen; voor het skimateriaal komt daar nog eens acht euro bij. Voor beginnelingen biedt CitySki ook initiatielessen aan.
Het blijft ook niet bij 'gewoon wat skiën'. Gedurende de twee weken worden er allerhande evenementen georganiseerd, en naast de piste wordt de sfeer van de bergen naar de stad gehaald. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn er bijvoorbeeld feesten en ski- en snowboardcompetities. Op andere momenten zal de piste dan weer gereserveerd worden voor sleeërs of kinderen. Het moet een echt feest worden, al ziet hoofdmonitor Peeters toch nog wat mogelijke problemen. "Het weer speelt toch een belangrijke rol. Regent het twee weken lang, dan zal de sneeuw gedeeltelijk wegsmelten. Maar bij goed weer kan dit zeker een succes worden en veel volk trekken. Dat kan ook een voordeel zijn voor ons (in Anderlecht, red.) . Als de mensen op de Kunstberg de smaak te pakken krijgen, komen ze achteraf misschien bij ons."

Evenementen als CitySki komen de skisport dus alleen maar ten goede. Ze zijn een logisch gevolg van het succes van de sport en de groeiende toegankelijkheid. "Dankzij nieuwe materialen wordt het heel gemakkelijk om te leren skiën of snowboarden. Dat is een eerste belangrijke drempel die al wegvalt. Aangezien je de basis daardoor snel onder de knie hebt, heb je er ook snel plezier aan. Bij tennis of voetbal heb je veel meer training nodig. Daarbij komt ook nog dat de financiële drempel al wat lager ligt. Dat draagt allemaal bij tot het succes van de sport. Ski zal blijven groeien, daar ben ik zeker van."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni