RWDM: nieuw contract met Molenbeek, deur open voor White Star

FVDE
© BRUZZ
28/04/2016

Voetbalclub RWDM verklaart zich akkoord met het nieuwe contract dat de gemeente Molenbeek hen voorstelt, voor het gebruik van het Edmond Machtensstadion. RWDM verklaart zich daarin akkoord om het stadion te delen met White Star. White Star zelf heeft nog geen nieuwe conventie. "We hebben White Star nooit buiten gewild."

De gemeente Molenbeek had eerder al laten weten dat ze aan zowel RWDM als White Star een voorstel zou doen. RWDM heeft het voorstel nu aanvaard. “We krijgen daarin veel meer dan in het huidige contract”, zegt Danny Vander Eeckt van RWDM.

Dit seizoen kreeg RWDM enkel op de dag van zijn thuiswedstrijden toegang tot het stadion. Dat is nu anders, zegt Vander Eeckt: “We mogen het stadion elke dag gebruiken, we krijgen er ook twee kantoren en een lokaal om materiaal op te slaan. Nu kunnen er onze maatschappelijke zetel vestigen.”

RWDM krijgt ook terreinen voor zijn jeugdwerking, die dit seizoen opgericht is en intussen al 18 ploegen en meer dan 300 jeugdspelers telt.

De club krijgt enkel toegang tot de oude tribune van het stadion, de tribune die het nu al gebruikt. Vijf wedstrijden per seizoen kan RWDM beroep doen op de Raymond Goethalstribune, waarin ook de business seats gevestigd zijn.

“We krijgen wel de toestemming om achter doel, onder het scorebord, een VIP-tent te installeren, om onze sponsors te ontvangen. Ook ons fandorp, de RWDM-village, zal daar komen te staan”, zegt Vander Eeckt. “Ook voor onze galamatchen tegen RSC Anderlecht en Union zullen we het hele stadion kunnen gebruiken.”

Dat RWDM de business seats maar vijf keer per jaar mag gebruiken, is geen probleem voor RWDM. "Wij hebben die niet voor elke wedstrijd nodig. Bovendien zou het heel wat geld kosten om die te verwarmen en in orde te stellen voor gebruik", zegt RWDM-manager Thierry Dailly.

Dikkenekken
Dailly is een tevreden man: "Wij hebben lang gevochten voor het Edmond Machtensstadion, en we hebben nu ongeveer alles wat we willen. White Star-coach John Bico noemde ons in de pers vandaag 'dikkenekken', wel, de dikkenekken zijn tevreden."

“Een ander voordeel is dat deze conventie voor onbepaalde duur geldt. Ons vorig contract was maar één seizoen geldig”, aldus de RWDM-bestuurder.

Dat RWDM toehapt betekent niet dat het stadionprobleem in Molenbeek helemaal opgelost is: White Star, dat op de rand van promotie naar eerste klasse staat, heeft nog een eigen contract met Molenbeek nodig. RWDM zet met dit akkoord wel de deur open voor een gedeeld stadion: “Wij hebben nooit gezegd dat we White Star buiten willen, die pretentie hebben we niet”, zegt Vander Eeckt.

De gemeente Molenbeek heeft recent wel het huidige contract met White Star verbroken, maar liet de deur op een kier voor een nieuwe conventie. White Star had gehoopt dat de gemeente die verbreking nog zou intrekken, maar dat gebeurt niet. De tweedeklasser moet wel voor maandag een definitief akkoord over het stadion hebben, want dan valt de beslissing over de licentie van de club. Om een licentie voor het profvoetbal te krijgen, heeft het een stadion nodig.

"Wat White Star ook doet, er wordt niet meer teruggekomen op het akkoord dat wij met de gemeente Molenbeek hebben", zegt Dailly. "Molenbeek heeft gezegd dat ze aan beide clubs één voorstel zou doen, dat te nemen of te laten was. Wij aanvaarden dit voorstel, nu is het aan White Star om positie in te nemen."

Kosten
Als White Star naar eerste stijgt, zijn er trouwens nog extra kosten om het stadion in orde te brengen. Zo moet er veldverwarming geïnstalleerd worden en moet de oude tribune gerenoveerd worden, wat alles bij mekaar tot 400.000 euro kan kosten. Noch de gemeente Molenbeek, noch RWDM, zullen daarvoor financieel bijdragen.

“Wij hebben onze goodwill getoond, nu moeten zij hun problemen met de gemeente oplossen. Met dit contract is onze toekomst alvast verzekerd”, zegt Vander Eeckt. Beide clubs moeten ook nog onderhandelen over de verdeling van de kosten: “Maar daarover is nog altijd niet onderhandeld.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni