Belga

| Spelers van RWDM weten met zichzelf geen blijf na de blamage in Eupen.

Over en uit voor krasselend RWDM dat vertikt laatste strohalm te grijpen

11/05/2024

RWDM heeft zaterdagavond nagelaten de laatste kans te grijpen om het verblijf in de hoogste voetbalklasse met een jaar te verlengen. De Brusselaars verloren op een beschamende manier van het al gedegradeerde Eupen: 2-0. De nederlaag smaakt extra zuur omdat 'rivaal' Kortrijk eveneens verloor, met 3-1 in en tegen Charleroi. Dat laatste resultaat zou, mits een zege van de Brusselaars in de Oostkantons, voldoende zijn geweest voor RWDM om twee barragematchen tegen Deinze of Lommel voor het behoud af te dwingen. Die unieke mogelijkheid wrongen de spelers van trainer Ferrera uiteindelijk zelf de nek om.

RWDM had zichzelf veel ellende kunnen besparen mocht het in het openingskwartier van de wedstrijd beter zijn omgesprongen met twee doelrijpe kansen. Maar, eerst trapte Segovia van net buiten het strafschopgebied naast en vijf minuten later verscheen Shuto Abe na een blunder van Romildo alleen voor doelman Slonina. De Japanner was evenwel zo verbouwereerd dat hij de bal wild richting staantribune joeg.

Ondanks het opnieuw vertimmerde team (Camara, Del Piage en Abner vervingen Adaramola, Reine-Adélaïde en Mercier) leken de Brusselaars vrije baan te krijgen van de al tot 1B veroordeelde thuisploeg. Die maakte aanvankelijk geen aanstalten naar het doel van Hubert te willen oprukken. Het was dan ook schrikken toen thuisspeler Van Genechten uit het niets de bal net naast trapte. Toen vervolgens het nieuws uit Charleroi doorsijpelde dat Kortrijk via een penalty op achterstand was gekomen, leek dat de Brusselaars vreemd genoeg te verlammen. Alleen Carlos Alberto zorgde nog voor dreiging voor het Eupense doel, maar Slonina verhinderde met een ultieme reflex dat RWDM op voorsprong kwam. In de nasleep van die actie werd duidelijk dat Kortrijk in Charleroi intussen zelfs een tweede doelpunt had geïncasseerd, waardoor de ploeg van Yannick Ferrera zijn lot in eigen handen had.

Tot welke reacties dat nieuws tijdens de rust leidde in de kleedkamer is onduidelijk. Feit is dat na de onderbreking zich in geen tijd het sportieve drama van RWDM voltrok. Hubert redde in de aanvangsminuut van de tweede helft nog knap een schot van Bialek, maar tien minuten later liet hij zich door Nuhu toch verrassen in de korte hoek: 1-0 voor Eupen.

Mercier was al Carlos Alberto komen vervangen, maar Yannick Ferrera besloot nog meer invallers in de strijd te gooien. Aanvaller Gueye en breekijzers Sarr, Dwomoh en Mboup moesten in het laatste halfuur voor de ommekeer zorgen. Tevergeefs, want terwijl Charleroi Kortrijk op een 3-1-achterstand plaatste, knoeide RWDM koppig verder.

Even was er nog een sprankel hoop toen RWDM een penalty leek te krijgen voor een fout op Segovia, maar de controle door de VAR leerde dat de overtreding net buiten het strafschopgebied gebeurde. Daarna krasselden de Brusselaars zich naar het einde van een frustrerend duel. Als klap op de vuurpijl gleed Makosso in de slotfase de bal ook nog eens in eigen doel: 2-0.

Hoe het nu verder moet met de Brusselaars is onduidelijk. Eigenaar en voorzitter, de Amerikaan John Textor, heeft momenteel heelwat andere katten te geselen, maar de manier waarop zijn ploeg zich de afgelopen maanden naar de uitgang voetbalde, zal hem tot nadenken stemmen.