Brusselse regering stelt opvangcentrum opnieuw uit

© Ivan Put

De Brusselse regering heeft nog steeds geen akkoord over het plan van minister-president Rudi Vervoort (PS) om een opvangcentrum voor asielzoekers in Brussel te installeren. Het plan leidde tot een politiek steekspel tussen de Brusselse regering en de federale overheid, die bevoegd is voor de materie. Ook binnen de Brusselse ploeg is er onenigheid. 

Rudi Vervoort wilde 500.000 euro vrijmaken voor een opvangcentrum voor asielzoekers, die nu in het Maximiliaanpark huizen bij het Noordstation. Probleem: asiel is geen regionale bevoegdheid, maar een federale materie. Vervoort wilde het geld terugvorderen van federaal staatssecretaris voor asiel Theo Francken (N-VA), die meteen op de rem ging staan.

Ook regeringspartners CD&V en Open VLD maakten kanttekeningen. Er was geen akkoord, klonk het. Het akkoord bleef ook uit, omdat minister Pascal Smet (SP.A) in het buitenland was. Zijn afwezigheid betekende een eerste uitstel. 

Na twee weken is er nog steeds geen formeel akkoord in de schoot van de Brusselse regering. Die focust nu op de begroting en op de komende beleidsverklaring van minister-president Vervoort, heet het. Het opvangcentrum stond daardoor opnieuw niet op de agenda van de ministerraad donderdag. 

Intussen trekken hulporganisaties die actief zijn in het Maximiliaanpark opnieuw aan de alarmbel. “Deze ambigue houding zorgt ongewild voor een verslechtering van de situatie op het terrein, en dat is zorgwekkend met de winter in aantocht," zegt Pierre Verbeeren, Directeur van Dokters van de Wereld.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook