Burgerkabinet inspireert: op Erasmus in eigen stad?

Het burgerkabinet van Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) en zijn Franstalige collega Rachid Madrane (PS) is twee maanden oud en levert al meteen een pak ideeën op. Burgers konden tot 17 april voorstellen doen om Brussel beter te maken, op 6 mei komen ze samen om hun ideeën om te vormen tot realiseerbare voorstellen. 

De twee excellenties willen weten wat Brusselaars (en pendelaars) van Brussel vinden en hoe ze de stad willen verbeteren. Burgers konden tot 17 april ideeën insturen via een online platform, waarna de beste tipgevers elkaar zullen ontmoeten voor een echte brainstorm.

Het online burgerkabinet kende tot nog toe meer dan 430 actieve deelnemers, onder wie 62 procent Brusselaars en 38 procent Vlamingen. Samen dienden ze een 200-tal ideeën in. De deelnemers krijgen een uitnodiging om op 6 mei samen in het Vlaams Parlement hun voorstellen uit te werken en te verfijnen tot aanbevelingen voor het beleid. Het is de bedoeling dat de minister aan de slag gaat met de burgerideeën.

"Je kan geen burgerkabinet opzetten om daarna te zeggen 'salut en de kost'," zegt minister Gatz. "Op 6 mei komen we tot tien à twintig concrete voorstellen. We lichten de deelnemers elke zes maanden in over de vooruitgang die we hebben geboekt." Volgens de minister is het kabinet een goede manier om de burger rechtstreeks bij de politiek en de democratie te betrekken.

Opvallend
De wakkere burgers toonden zich van hun meest creatieve kant. De voorstellen gaan van heel concrete ideeën, zoals een internationale markthal in de Sint-Katelijnekerk of extra late treinen van en naar de stad, tot eisen over schone lucht, betere fietsinfrastructuur en een eenvoudiger bestuur. Iemand stelde ook voor om uitwisselingsprogramma's te organiseren tussen Vlamingen en Brusselaars, om de band met de stad te versterken.

Het is niet het eerste burgerkabinet dat de minister organiseert. Ook voor zijn andere beleidsdomeinen, cultuur en jeugd, sprokkelde Sven Gatz al ideeën bij de burger. De minister is van plan een vierde burgerkabinet te organiseren over zijn andere beleidsdomein: media.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?