'Debat openen over wat het betekent om vrouw te zijn'

Tim Devriese
© BRUZZ
20/04/2017

Het Brusselse collectief FilleFille wil feminisme prominent op de agenda zetten door middel van lezingen, filmavonden, debatten en gespreksgroepen voor vrouwen. Zaterdag 22 april organiseert FilleFille een eerste lezing, met MR-politica Assita Kanko, die voorleest uit haar nieuwste boek.

Bénédicte Rosier, Eline Van Coillie en Constanze Wouters startten het collectief FilleFille eind vorig jaar. "We willen het debat openen over wat het betekent om vrouw te zijn," zegt Bénédicte, die als vroedvrouw werkt in het Universitair Ziekenhuis van Jette. "We zijn geen klaaggroep, we zijn geen mannenhaters, maar voelen wel dat er nog steeds ruimte is voor enkele stemmen die net iets luider roepen als het op vrouwenrechten aankomt."

De eerste vrouw die FilleFille uitnodigt om vrouwenthema's uit te diepen en kracht bij te zetten, is MR-politica Assita Kanko. Zij komt zaterdagavond 22 april voorlezen uit haar tweede boek 'De Tweede Helft', waarin ze openhartig pleit voor een nieuw soort feminisme voor alle vrouwen, ook van wie de stem niet vaak wordt gehoord. Een boodschap die aankwam bij Rosier. "Ik las haar boek en bij elke bladzijde nam mijn strijdvaardigheid toe", zegt ze.

Alhambra
De eerste activiteit van het collectief vindt plaats in het vroegere café Tropicana, in de Lakensestraat tegenover de KVS. Die locatie is niet toevallig gekozen. Het café, een vroegere prostitutiebar in de veel geplaagde Alhambrawijk - waar Rosier ook woont - is op dit moment een artistiek project bezig van fotograaf Kasper Demeulemeester. In de toekomst werkt het collectief samen met Allee du Kaai, van vzw Toestand.

De lezing wordt een eerste in een reeks van vele. "We willen filmavonden, debatten en lezingen organiseren. Laagdrempelig en toegankelijk voor alle klassen, maar dat wordt de moeilijkheid. Al is het ook een uitdaging," geeft Rosier toe. "Maar we willen vooral een plaats maken waar vrouwen zich veilig voelen en terecht kunnen voor een babbel of met vragen."

Artistiek
Het collectief wil ook relevante vrouwelijke thema's artistiek uitwerken, door middel van fotografie, dans en zang. "Het eerste thema dat we zo willen uitwerken is vrouwelijke genitale verminking, samen met de vzw Gams, die ijvert voor de afschaffing van dat soort verminkingen," legt Rosier uit.

"We willen dat onderwerp in de belangstelling plaatsen en de emotionele geladenheid aan feitelijke informatie koppelen. Er bestaat nog veel onwetendheid over genitale verminking bij vrouwen. Daar willen we op een artistieke manier verandering in brengen," besluit ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni