Destexhe ontkent aantijgingen corruptie

Brussels parlementslid Alain Destexhe (MR) ontkent elke betrokkenheid bij het beheer van de vzw die volgens de kranten De Tijd en L'Echo geld uit Azerbeidzjan zou hebben gekregen om de verkiezingsresultaten daar te legitimeren. Hij geeft toe dat hij de vzw mee oprichtte, maar zegt dat hij in 2015 ontslag nam uit de vzw en er geen vergoeding voor heeft gekregen. De verzoenings- en arbitrageraad van de MR vraagt Destexhe om uitleg. 

Zeven jaar lang gebruikte het regime in Azerbeidzjan de positieve conclusies van een Belgische vzw opgericht door Destexhe en ex-VLD/LDD-politicus Stef Goris, om zijn verkiezingen te legitimeren, schreven De Tijd en L'Echo dinsdag. De vzw zou daarvoor middelen gekregen hebben uit Azerbeidzjan, via een lobbyorganisatie in Duitsland.

"Ik heb aanvaard om deel te nemen aan de juridische oprichting van de ngo op vraag van mijn ex-collega en vriend Stef Goris. Ik was op geen enkele manier betrokken bij het beheer van de ngo, want ik had volledig vertrouwen in hem. Ik heb geen enkele vergoeding ontvangen. Begin 2015 nam ik ontslag," zegt Destexhe aan persagentschap Belga. 

Destexhe benadrukt dat hij voor de Raad van Europa recent nog een zeer kritisch rapport heeft meegeschreven over de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan.

'Enkel logistieke kosten'
Stef Goris zegt dat de vzw enkel geld kreeg voor logistieke kosten. "Die organisatie gaf ons geen geld. Ze heeft ons wel uitgenodigd om zo'n missie te organiseren. En ze betaalde 'al het logistieke' - vluchten, verblijfskosten, ontbijt en avondmaal - voor iedereen die aan de missie van onze vzw deelnam. Maar ik liet alle deelnemers een document ondertekenen dat ze onpartijdig moesten werken," zegt hij in De Tijd.

Goris zegt dat de vzw nu zal moeten stoppen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Zeldzame reuzenaronskelk opnieuw in bloei

actua 1518792711

Nieuws uit Brussel in je mailbox?