Erdogan minder populair in Brussel dan in Vlaanderen

© Saskia Vanderstichele

De Turkse president Erdogan haalde nergens anders in Europa een even hoge score bij de laatste Turkse verkiezingen als in Vlaanderen. Bijna 68 procent van de Vlaamse Turkse stem ging naar Erdogan. In Brussel en Wallonië was dat rond de 58 procent. Dat schrijft de krant De Standaard

Niet enkel Turken die in Turkije wonen, mogen zich uitspreken over de vaderlandse politiek. Ook de miljoenen Turken die in het buitenland wonen, kunnen stemmen. Bij de vorige Turkse verkiezingen haalde de AKP-partij van zittend president Erdogan in Vlaanderen een score van 68 procent, terwijl dezelfde partij 'maar' 58 procent scoort in Brussel en Wallonië. Opvallend: in Turkije zelf haalt de partij veel minder stemmen. 

Waaorm is er een verschil tussen de Vlaams-Turkse kiesintentie en die in Brussel, waar ook veel Turken wonen in wijken van Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek? In een reactie aan De Standaard wijst Dirk Rochtus, docent Internationale Politiek aan de KU Leuven op een grote concentratie van etnische Turken in Vlaanderen. "In Duitsland bijvoorbeeld wonen beduidend meer Koerden, die Erdogan niet goed gezind zijn. Dat geldt ook voor Brussel en Wallonië", besluit hij.

De hoge verkiezingsscore tonen aan waarom Erdogan en zijn AKP de Lage Landen zo belangrijk vinden voor de kiescampagne voor het referendum van 16 april, dat hem meer macht moet geven. In Nederland, waar hij zo'n 64 procent van de stemmen kreeg, mochten zijn partijleden geen campagne voeren. Dat leidde tot een diplomatieke rel. In Brussel hield de AKP vorige week nog een bijeenkomst voor zo'n 200 aanhangers in Sint-Joost.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?