Fritkot Bompa overtuigt Europa frietreglement aan te passen

De Europese Commissie had een voorstel klaar die de Belgische manier van frieten bakken zou veranderen. Maar dat was buiten friturist Eric Duhamel van de Elsense frituur Fritkot Bompa gerekend. Hij legde in een brief uit dat de Belgische manier van bakken, twee keer bakken op een relatief lage temperatuur, niet schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Europa lijkt hem nu te volgen.

Het oorspronkelijke voorstel van de Commissie wilde dat frieten eerst gewassen moesten worden in zout water, alvorens ze te bakken. De baktemperatuur moest ook worden vastgelegd, om de hoeveelheid acrylamide in een pakje friet te beperken. Die stof is kankerverwekkend en komt vrij tijdens het bakproces van aardappelen. 

Eric Duhamel, Belgische friturist pur sang, kroop daarop in zijn pen en schreef een brief naar de Commissie om de Belgische manier van bakken te verdedigen. Die zou er namelijk voor zorgen dat er veel minder kankerverwekkende stoffen in frieten terechtkomen.

Of het net zijn brief was die de Commissie van mening heeft doen veranderen, is onzeker. Maar het is wel een fijn wedstrijdje klein versus groot, frietkot vs. Europese Commissie. 1-0.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook