Ghelamco wil 'intergewestelijke bemiddelaar' om Eurostadion te redden

© Belga
07/12/2017

Projectonwikkelaar Ghelamco wil dat er in het dossier van het Eurostadion een bemiddelaar tussen de gewesten komt. Op die manier kan er een einde worden gemaakt aan het "politiek getouwtrek tussen Brussel en Vlaanderen," zo schrijft Ghelamco-bestuurder Philip Neyt in een opiniestuk dat onder meer op de website van De Tijd en de nieuwssite van de VRT is verschenen.

Het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalconfederatie UEFA beslist donderdag in het Zwitserse Nyon of Brussel een van de speelsteden blijft voor het EK van 2020. De Belgische hoofdstad dreigt af te vallen door de problemen met de bouw van het Eurostadion. Tweeënhalf jaar voor de start van het toernooi kan bouwpromotor Ghelamco nog geen bouwvergunning voorleggen.

Neyt benadrukt in zijn opiniestuk dat het Eurostadion op de huidige parking C van de Heizel zou moeten komen. Die parking C is eigendom van de stad Brussel, maar ligt op het grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen. .

Bemiddelaar
"Dit maakt het er niet eenvoudiger op", klinkt het. "Na vier jaar is men geen stap verder ondanks de potentiële win-win voor beide regio's. Zo komen we tot de kern van de zaak: een dergelijk groot project realiseren kan niet als de gewesten elkaar niets gunnen."

"Daarom deze oproep: installeer een arbitrage, een intergewestelijke bemiddelaar, die de verschillende gewesten bijeen brengt. Alleen zo kunnen alle stakeholders op een lijn gebracht worden." Een bemiddelaar kan volgens Neyt ook helpen om de doorstroming op de Brusselse Ring te verbeteren. "Het Eurostadion kan daarbij een breekijzer worden. Grensoverschrijdende akkoorden zijn nodig, omdat mobiliteit per definitie grensoverschrijdend is."

Schadevergoeding?
Ghelamco ontkent in Het Nieuwsblad ook de berichten over een mogelijke miljoenenclaim tegen Anderlecht, wanneer de club zou beslissen om uit het project te stappen. Die schadevergoeding kan oplopen tot 70 miljoen, maar volgen Neyt is zo'n claim momenteel "helemaal niet aan de orde".

"Die bedragen zijn uit de lucht gegrepen en dienen enkel om de familie Gheysens in een negatief daglicht te stellen bij RSC Anderlecht en zijn aandeelhouders," luidt het. Paul Gheysens, de CEO van Ghelamco, is ook een van de kandidaten voor de overname van Anderlecht.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving, Sport, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni