‘Klanten te weinig op de hoogte van verbod op plastic zakjes’

Twee weken voor de invoering van het verbod op plastic zakjes in het Brussels gewest lijken veel winkeliers en hun klanten nog niet klaar voor de overstap. Handelaars klagen dat hun klanten te weinig op de hoogte zijn van het nakende verbod. Begin deze week lanceerde het gewest een radiocampagne om het publiek alsnog te informeren.

Leefmilieu Brussel heeft alle Brusselse handelaars de voorbije maanden gecontacteerd en affiches en tips gegeven om de klanten te informeren over het verbod. Twee weken voor de invoering lanceert het gewest een communicatiecampagne voor het grote publiek. Dat vinden de handelaars wat laat.

Senol, de uitbater van een superette in de Schaarbeekse wijk Helmet, heeft plichtsbewust zo’n sensibiliseringsaffiche opgehangen aan zijn kassa  “maar er is geen kat die daar op let”, vertelt hij. “90 procent van mijn klanten komt zonder herbruikbare zak naar de winkel. Ze gaan er nog altijd van uit dat ze een zakje zullen krijgen.”

Cliënte Sarah valt de winkeluitbater bij. “Ik kan mijn appels toch niet zomaar los in mijn caddy stoppen.” Ze legt een plastic zakje met vijf appels op de rolband. “Daarbij, vis of vlees van op de markt kan je toch ook niet zo wegsteken. Dan begint dat te lekken en hangt alles vol.”

De winkeluitbater vindt het verbod op plastic zakjes een goed initiatief maar ondervindt zelf moeite om het in de praktijk om te zetten. “Ik heb nog zeker voor een jaar zakjes liggen in stock. Die kan ik toch moeilijk allemaal weggooien”, klinkt het vragend. “Papieren zakjes of herbruikbare zakjes kosten mij ook een pak meer en ik kan mijn klanten toch niet vragen om 25 cent te betalen voor een zak als ze maar voor twee euro iets komen kopen?”

Op de markt aan de andere kant van de kerk lopen veel mensen rond met plastic zakjes om de arm. Bij stoffenverkoper Ahmed liggen ze verspreid over de lappen textiel. “Het zijn mijn laatste”, verzekert hij. “Vanaf september geef ik alleen nog deze dikkere zakjes.” Hij haalt een nieuwe hoop zakken onder de tafel vandaan. “Die zijn wel wat duurder. Ik hoop dus dat de mensen snel zelf herbruikbare tassen zullen meebrengen.” 

Linda van het kippenkraam gelooft er dan weer niet in. “Wij, de handelaars zijn goed geïnformeerd. Het probleem is dat de mensen nog altijd niet weten dat we over twee weken geen zakje meer mogen geven.”
Linda hoopt vooral dat alle marktkramers mee zullen doen. “Anders gaan de mensen hun waren kopen in een kraam waar ze wel een zakje krijgen.”

Verbod voor verschillende types plastic zakjes
Vanaf 1 september voert het gewest gradueel een verbod in op plastic wegwerpzakjes. Een jaar later wordt het verbod uitgebreid voor alle types zakken, ook voor de zakjes waarin groenten en fruit zitten. Op sommige markten is er nu al een verbod op die laatste zoals aan de Bockstaelmarkt in Laken en de Zuidmarkt en de Abattoir in Anderlecht. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook