Maximiliaanpark ontruimd, uitgedeelde slaapzakken 'weggegooid'

© Ivan Put

Na een politieactie in het Maximiliaanpark zijn 31 mensen opgepakt en is het park opgeruimd. De slaapzakken, die afgelopen weekend werden verzameld voor de migranten in het park, zijn volgens een hulporganisatie weggegooid. Het gaat volgens de politie om routinecontroles. 

"De slaapzakken die we dit weekend hebben uitgedeeld, zijn naar de vuilbak verwezen. In enkele minuten is zo bijna 4.000 euro aan giften verdwenen," klinkt het op de Facebookpagina van het burgerplatform voor vluchtelingen in Brussel. "Het gaat hier duidelijk om intimidatie, zowel ten opzichte van de bewoners als van de solidariteitsbeweging die hen wil helpen."

"Ik snap het punt van de politie niet. De mensen in dat park zijn geen criminelen en toch worden ze zo aangepakt door de politie," zegt Françoise Romnée, die geregeld eten en slaapgoed uitdeelt in het park voor een andere organisatie. "Het zijn pesterijen." 

De politie bevestigt dat er regelmatig acties zijn. Bij de actie van maandagochtend zijn er 31 mensen van hun vrijheid beroofd. Dat ze slaapzakken of ander materiaal van die mensen hebben afgenomen, ontkent de politie. "We hebben niets afgepakt. Enkel de spullen die zijn achtergelaten, hebben we verwijderd om de openbare orde, netheid en veiligheid te verzekeren," klinkt het. 

"We gaan langs om ervoor te zorgen dat het park niet verglijdt naar de situatie van 2015," klinkt het bij de politie. In 2015 ontstond er in het Maximiliaanpark een groot tentenkamp, waar migranten in erbarmelijke omstandigheden huisden. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Bijna 500 slaapzakken verdeeld aan Maximiliaanpark

samenleving 1503160440

Nieuws uit Brussel in je mailbox?