Mobiliteitstest Dapperheidsplein Anderlecht is voorbij

© Saskia Vanderstichele

De voetgangerszone op het Anderlechtse Dapperheidsplein is niet meer. De testfase, die deze zomer onder fel protest begon, wordt nu geanalyseerd door een studiebureau. Zodra de analyse klaar is, zal het gemeentebestuur een beslissing nemen over de definitieve inrichting van het plein en de omliggende buurt. 

Sinds eind augustus was er geen autoverkeer meer mogelijk voor het metrostation Sint-Guido, op de Paul Jansonlaan en op een stuk van het Dapperheidsplein in het hart van Anderlecht. Het ging om een test. Sinds vorige week vrijdag is die test voorbij en kan het autoverkeer terug door op de laan en het plein. 

Een studiebureau berekent nu de impact van de tijdelijke voetgangerszone op het Anderlechtse verkeer. Wanneer de resultaten bekend zijn, beslist het gemeentebestuur over de definitieve inrichting van het plein. 

De voetgangerszone was niet meteen populair in Anderlecht. Al snel kwam er protest over gebrekkige signalisatie en gebrek aan inspraak. "We kregen meer dan 600 opmerkingen van handelaars en buurtbewoners," zegt de Anderlechtse schepen van Openbare Werken Mustapha Akouz (PS) in de krant La Capitale. "We zullen zeker luisteren naar hun opmerkingen."

Het rapport van het studiebureau wordt in het begin van 2018 verwacht. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?