'Ook zonder Francken lag het voor de hand dat Puigdemont naar België zou komen'

© BRUZZ
08/11/2017

De bevestiging van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat Carles Puigdemont in België asiel kon aanvragen, heeft geen invloed gehad op de beslissing van de afgezette Catalaanse minister-president om naar ons land te komen. Dat heeft zijn advocaat Paul Bekaert dinsdagavond gezegd in het Canvasprogramma De Afspraak.

"Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. Puigdemont hoort daar ook bij." Die uitspraak liet Francken op 28 oktober optekenen. Nauwelijks enkele dagen later dook de afgezette Catalaanse minister-president ook effectief in ons land op, zij het niet om asiel aan te vragen. Toch heeft het ene niks met het andere te maken, zei zijn advocaat Paul Bekaert.

"Dat heeft geen rol gespeeld," zegt Bekaert. "Het volstond voor Puigdemont om zijn advocaat in Barcelona te vragen waar hij asiel kon aanvragen. Ik denk dat Brussel voor de hand lag. Als hij naar Spanje terugkeert, stopt Madrid hem achter de tralies en kan hij niks meer doen. Nu kan hij tenminste nog vrijuit spreken, als is het vanuit Brussel."

Informele steun
Hoewel Puigdemont vandaag zijn "vrienden van de N-VA" bedankte tijdens een toespraak voor 200 Catalaanse burgemeesters in Bozar, heeft hij volgens Bekaert geen formele contacten met de partij van voorzitter Bart De Wever. "Alle contact met de buitenwereld verloopt via mij. Misschien gebeurt het informeel, maar ik heb in elk geval nog niet gemerkt dat parlementsleden van de N-VA hem hulp hebben geboden."

"We hebben geen steun nodig van de Belgische politiek", aldus Bekaert. "Het is de rechter die over zijn lot beslist. Als hij zijn overlevering beveelt, kan geen enkele politicus dat tegenhouden. Hier geldt de scheiding van machten."

Bekaert denkt niet dat in Spanje rechtstreeks telefoonlijnen liggen tussen het gerecht en de politiek. "Wel zitten veel rechters op dezelfde lijn van veel rechtse politici. Ze delen dezelfde mentaliteit van het ene en onverdeelbare Spanje."

Gênant
Johan Van Overtveldt, minister van Financiën (N-VA), heeft zich in het duidingsprogramma Ter Zake kritisch uitgelaten tegenover de centrale Spaanse regering. "Ik vind het gênant dat in een democratisch land kritische mensen in de gevangenis worden gestoken," klinkt het.

Veel Vlaams-nationalisten delen de mening van Van Overtveldt en zakten ook in groten getale af naar Bozar om de speech van Puigdemont bij te wonen. Onder meer Europarlementsleden voor N-VA Helga Stevens en Mark Demesmaeker tekenden present, en ook Vlaams Belang-boegbeeld en EU-parlementslid Gerolf Annemans was erbij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni