Plaatst Delhaize Flagey opnieuw anti-daklozenpaneel?

© Peter Dhondt

De Delhaize-vestiging Flagey op de hoek van de Henninstraat en de Elyzeese Veldenstraat krijgt een nieuw paneel. Op zich niets bijzonder, ware het niet dat diezelfde hoek eerder in het nieuws kwam omdat de winkel er toen anti-daklozenpanelen plaatste. De winkelketen weerlegt dat er sprake is van een pestbeleid, maar buurtbewoners zijn sceptisch.

Winkelketen Delhaize wil dus niet spreken van een anti-daklozenbeleid, maar buurtbewoner Xavier Löwenthal is niet meteen onder de indruk. "Verfraaien? Een nieuw paneel zetten zal de boel niet verfraaien, het zal vooral daklozen weg jagen," zegt hij. De nieuwe bekleding op de hoek van de winkel zal ook de dorpel bedekken, waarop vooral daklozen zitten.

In 2015 kwam dezelfde vestiging al in het nieuws, toen de winkeluitbater schuine panelen plaatste om te verhinderen dat daklozen konden zitten op de dorpels. Intussen zijn die verdwenen, na een actie van Löwenthal en andere buurtbewoners.

"Het is nooit aangenaam om geconfronteerd te worden met armoede, het kan ons allemaal overkomen en dat is beangstigend. Maar armoede wegjagen is geen manier om een gebouw te verfraaien. Het is hypocriet. Denk maar aan de watersproeiers aan de Anderlechtsepoort. Die moesten zogezegd bloemen water geven, maar hadden eigenlijk de bedoeling om daklozen weg te jagen. De hypocrisie is stuitend," zegt hij. 

Volgens supermarktketen Delhaize is er in dit geval geen vuiltje aan de lucht. "De werkzaamheden kaderen in een breder programma van Delhaize om haar winkelpunten te renoveren of te verfraaien." 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook