Politieke crisis: Défi zoekt toenadering tot Ecolo

© Olivier Maingain

Défi-voorzitter Olivier Maingain heeft zondagavond aangekondigd dat hij op korte termijn Ecolo gaat uitnodigen om samen een eisenbundel op te stellen, om de andere partijen te dwingen zich te positioneren over het bestuur.

"We zullen dan zien wie het verste wil gaan," verklaarde hij zondag op de RTBF. Maingain benadrukte de noodzaak van een "gezondmaking in de diepte" en de "meedogenloze verwijdering van al degenen die aan de basis van de schandalen liggen."

Sinds de oproep op 19 juni van CDH-voorzitter Benoît Lutgen om regeringen te vormen zonder de PS in Wallonië, nam de partij in Brussel en in de Franstalige gemeenschap het voortouw en nadien de as MR-CDH. De voorzitter van DéFI zegt een ander perspectief op het oog te hebben.

"Het is in de eerste plaats aan hen om zich te positioneren tegenover ons", aldus Maigain. Olivier Maingain verzekerde "op gelijke afstand" te staan tegenover de drie andere partijen, met name PS, MR en CDH.

'Niets nieuws'
De oproep van Défi-voorzitter Olivier Maingain aan Ecolo om samen een eisenbundel op te stellen om de andere partijen te dwingen zich te positioneren over het goed bestuur is "niks nieuws". Dat verklaarden de covoorzitters van de Franstalige groenen, Patrick Dupriez en Zakia Khattabi, bij hun aankomst op het politieke bureau van Ecolo. "Onze lijn ligt van bij het begin vast. We praten met iedereen en de oproep past in dat kader", zei Khattabi.

"We blijven voortwerken aan akkoorden over goed bestuur en het vinden van meerderheden" voor de voorstellen van Ecolo, vervolgde ze. De oproep van Maingain past volgens Dupriez in die agenda. Beiden herhaalden dat ze niet over regeringsmeerderheden willen praten zolang de discussies over goed bestuur niet zijn afgerond. "Het CDH heeft de crisis uitgelokt wegens slecht bestuur," benadrukte Dupriez, die erop wees dat er met Défi punten van overeenstemming en meningsverschillen bestaan rond goed bestuur, zoals dat ook het geval is met andere partijen.

Het politiek bestuur van Ecolo zit sinds 9.30 uur bijeen. Na de oproep van CDH om meerderheden zonder de PS te vormen in Wallonië, Brussel en de Franse gemeenschap, heeft Ecolo goed bestuur als prioriteit naar voor geschoven voor eventuele coalitieonderhandelingen. Donderdag besliste Ecolo om die reden om niet aan te schuiven aan de onderhandelingstafel van CDH en MR. Die twee partijen beschikken echter enkel in Wallonië over een erg krappe meerderheid. Elders moeten ze op zoek naar een of twee partners.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?