Raad van State annuleert sluiting vredegerecht van Oudergem

© Google Streetview

De Raad van State heeft de sluiting van het vredegerecht van Oudergem geannuleerd. Daarmee krijgt de Brusselse gemeente gelijk in haar beroep tegen de sluiting. Die maakte deel uit van de hervorming van de vredegerechten van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die op 7 maart 2017 werd goedgekeurd. De minister laat weten dat er intussen een nieuw en aangepast wetsvoorstel is ingediend, die tegemoet moet komen aan de besognes. 

"Enorm veel personen doen een beroep op het vredegerecht, want die heeft een essentiële rol in het samen leven en de sociale cohesie. We hebben dus meteen besloten om te handelen. In enkele dagen haalden we 1.000 handtekeningen op via een petitie en startten we twee beroepen, een voor de annulering en een voor de schorsing van de beslissing", stelt burgemeester van Oudergem Christophe Magdalijns (DéFI).

De Raad van State gaf de Brusselse gemeente gelijk en annuleerde de beslissing om het vredegerecht te sluiten. Oudergem trok de wettigheid van de beslissing in twijfel door te stellen dat de federale regering de verdeling in kantons verandert.

De wet van 10 oktober 1967 van het gerechtelijk wetboek beschrijft namelijk de verschillende kantons in Brussel. "Een wijziging van die kantons impliceert daarom een wetgevende verandering," vond de gemeente.

De Raad van State volgt die argumentatie in zijn besluit door te stellen dat de minister "een competentie uitoefent die niet de zijne is".

Nieuw wetsontwerp
"De Raad heeft deze beslissing genomen vandaag op basis van wat in de pers verscheen over het akkoord van de kern met betrekking tot het Plan Vredegerechten", is te horen bij het kabinet Geens. "Daartoe was op dat moment nog geen wetsontwerp ingediend dat de wettelijke basis vormt voor de beslissing. Ondertussen is dat wel al ingediend en ligt dit voor advies voor bij de Raad van State."

Het kabinet wijst er ook op dat de vrederechter in de toekomst ook op andere plaatsen dan het eigen vredegerecht kan werken. "De minister wil een efficiëntere organisatie en doet daartoe voorstellen, daarbij hoort ook het principe van de vrederechter die 'sous l'arbre' recht spreekt. De nabijheidsfunctie van de vrederechter wordt zo behouden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?