'Racisme' na incident in Sportoase Hallebad, zwembad ontkent

Een familie uit de Brusselse gemeente Sint-Gillis meldt in verschillende Franstalige media en op Facebook dat ze het slachtoffer is geworden van racisme in het Sportoase-zwembad van Halle. Verschillende kinderen van de familie zouden zowel door een redder als door de lokale politie Zennevallei (Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw) racistisch en gewelddadig behandeld zijn. De politie weigert elke commentaar, terwijl de directie van het zwembad elke beschuldiging van racisme van de hand wijst.

Het incident speelde zich maandagnamiddag af in Sportoase Hallebad, waar verschillende kinderen van de familie op uitstap waren. De kinderen, tussen zes en achttien jaar oud, speelden in het zwembad, maar zouden door een redder onheus behandeld zijn.

Vuistslag
"De redder zei steeds dat ze van de glijbaan af moesten en toen mijn achttienjarige nichtje daarover een opmerking maakte, maakte hij hen uit voor bende Marokkanen", schrijft Rachida Riadhi, moeder en tante van de kinderen, op Facebook. "De redder duwde haar weg en diende haar een vuistslag toe. Een veertienjarige jongen van onze familie die tussenbeide kwam, kreeg ook vuistslagen en werd gebeten."

Een agent in burger die aan het zwemmen was, kwam tussen en eiste de identiteitskaart van de veertienjarige, zegt Rachida Riahi. "De hele groep werd uit het zwembad gehaald en de veertienjarige jongen en het achttienjarige meisje werden eerst door de opgeroepen politie meegenomen naar een kantoortje, en vervolgens met geweld geboeid en meegenomen naar het commissariaat, terwijl de andere kinderen aan hun lot werden overgelaten."

Toen de familie voor het incident klacht wilde indienen bij de politie in Halle, werd ze daar naar eigen zeggen wandelen gestuurd. Hetzelfde zou gebeurd zijn bij de lokale politie Brussel-Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst). Beide politiezones wensen geen commentaar te geven op het incident. De politie Brussel-Zuid voegt er enkel nog aan toe dat er een intern onderzoek loopt.

In verschillende Franstalige media en op Facebook kondigt de familie aan dat ze contact heeft opgenomen met verschillende antiracismeorganisaties en een advocaat, en klacht heeft ingediend bij het Comité P, dat de politiediensten controleert. Het parket Halle-Vilvoorde heeft vooralsnog geen weet van die klacht. "Het parket heeft tot dusver enkel weet van de klacht van de redder van Sportoase, voor feiten van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid", klinkt het bij het parket.

Arbeidsongeschikt
Operationeel directeur Michael Schouwaerts van Sportoase wijst intussen elke beschuldiging van racisme van de hand. "Dit gaat om een groep jongeren die zich in het zwembad aan het misdragen was", zegt de directeur. "Ze brachten de veiligheid en het comfort van de andere zwemmers in gevaar. Een redder heeft hen herhaaldelijk gevraagd daarmee te stoppen en heeft hen ten slotte gevraagd het zwembad te verlaten. De groep heeft daarop die redder geïntimideerd, geprovoceerd en geslagen, waardoor de man drie dagen arbeidsongeschikt is. De politie heeft daarop twee van de jongeren opgepakt. Zelf hebben we een interne evaluatie gehouden en ik heb geen enkele reden om enige vorm van racisme te vermoeden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Twee personen naar het ziekenhuis na brand in Molenbeek

actua 1518863234 Updated: 17/02/2018 - 13:00

Nieuws uit Brussel in je mailbox?