Taxichauffeurs betogen vrijdag tegen taxiplan Smet

© Ivan Put

Vrijdag betogen de taxichauffeurs om 13u30 aan het Brussels parlement in de Lombardstraat. Op dat moment wordt het veelbesproken taxiplan van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) besproken in het Brussels parlement. 

De betoging is niet georganiseerd door het gemeenschappelijke front van Brusselse taxi's, dat vakbonden, platformen en werknemers vertegenwoordigt tijdens de onderhandelingen. Die laatsten willen in principe verder praten met de minister. Het front houdt nog in beraad of het de betoging officieel zal steunen. De Belgische taxifederatie FeBeT, die deel uitmaakt van dat front, steunt de actie in ieder geval wel. 

"Volgens mij zullen er honderden wagens zijn, want wij kunnen onze mensen niet langer kalmeren. Ze zijn ontmoedigd en ze willen niet langer wachten," zegt Khalid Ed-Denguir, voorzitter van de federatie. 

"We hebben ze al twee jaar laten wachten op een plan dat al in 2015 klaar had moeten zijn. Dit nieuwe plan is gemaakt op maat van Uber en onaanvaardbaar voor ons. Verschillende chauffeurs wilden zelfs komen met hun kinderen om de impact op hun families te tonen. Als de overheid de chauffeurs niet ondersteunt, dreigt ze ook hun vertrouwen te verliezen."

De taxichauffeurs willen er een vreedzame optocht van maken. Ze willen de parlementairen en de publieke opinie bewust maken van de impact van het taxiplan op hun werkvoorwaarden.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?