In Turkije gearresteerde Belg kwam uit Molenbeek

De Belgische terreurverdachte die de Turkse politie vorige donderdag heeft opgepakt in Istanboel is een Molenbekenaar, Mehdi A. (24). Dat bevestigen bronnen bij de Belgische veiligheidsdiensten. Turkse media schrijven dat de man een bomaanslag beraamde.

Bronnen bij de Turkse politie, geciteerd door het Turkse staatsagentschap Anadolu, zeggen dat antiterreureenheden de man hebben opgepakt tijdens een operatie tegen IS in de Fatih-wijk. Hij zou er een bomaanslag voorbereid hebben.

Volgens CNN Türk arresteerde de politie hem nadat ze hem lange tijd had geschaduwd en talrijke bewakingsbeelden had geanalyseerd. De man was in 2014 naar Syrië gereisd, met vrouw en kind, om zich aan te sluiten bij IS. Hij was geseind door Interpol. Bronnen binnen de Belgische veiligheidsdiensten bevestigen de arrestatie.

Op de OCAD-lijst 
Mehdi A. zou in Istanboel opgepakt zijn samen met zijn vrouw en twee kinderen. Blijkbaar was de man in Syrië voor een tweede keer vader geworden. Dat hij een bomaanslag voorbereidde, kon niet bevestigd worden. Nog volgens veiligheidsbronnen staat Mehdi A. op de OCAD-lijst, onder categorie 1. Dat betekent dat hij vermoedelijk verbleef in Syrië of Irak.

Bovendien was Mehdi A. één van de 251 namen op de nationale lijst van terreurverdachten, van wie tegoeden en economische middelen bevroren zijn. De Turkse krant Hürriyet schrijft dat de man zal uitgeleverd worden aan België, van zodra het Turkse gerecht zijn werk heeft gedaan.

Banden met Zerkani en Ben Larbi
Jihad-expert Pieter Van Ostaeyen zegt dat Mehdi A. een actieve rekruteerder was binnen het netwerk van de beruchte Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Zerkani werd vorig jaar door het Brusselse hof van beroep nog veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Mehdi A. was volgens zijn informatie, die bevestigd werd aan Belga, bovendien een neef van Khalid Ben Larbi, een van de twee teruggekeerde Syriëstrijders die in januari 2015 werden gedood bij de antiterreuractie in Verviers. De banden tussen Mehdi A. en Khalid Ben Larbi gaan dus verder dan vriendschapsbanden, zoals onderzoeker Montasser Alde'emeh eerder verklaarde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook