VUB-opleiding voetbalmanagement: ‘Volgend jaar dubbel zoveel studenten’

IFBI Brussels, de eerste ‘voetbalbusinessopleiding’ ter wereld, is bijna één jaar oud. De eerste generatie studenten begint aan het derde en laatste trimester. Volgend jaar verdubbelt de opleiding haar studentenaantal en wil ze van Brussel een kenniscentrum voor voetbalbusiness maken door meer in te zetten op onderzoek.

De ‘International Postgraduate Course in Football Business’ zag vorig jaar het levenslicht aan de Vrije Universiteit Brussel. Vooral het inschrijvingsgeld van 40.000 euro was toen de blikvanger. De opleiding stoomt studenten klaar voor een carrière als manager of ondernemer in de voetbalwereld.

“Het derde trimester is cruciaal voor de studenten”, zegt Simon Van Kerckhoven, mede-oprichter van IFBI Brussels. “We hebben hen alle tools gegeven om door te breken in de voetbalwereld. Het is nu aan hen om het waar te maken, bijvoorbeeld via stageplaatsen.”

Stage bij AZ Alkmaar
Die stageplaatsen zijn best indrukwekkend. Eén student trekt naar het Schotse FC Aberdeen, een andere naar AZ Alkmaar in Nederland. “Hij gaat daar hun Customer Relationship Management systeem mee op poten zetten. Mogelijk kan hij na zijn stage ook blijven.”

Mannenbastion
Voetbal blijft wel een mannenwereld, ook bij IFBI Brussels. Vorig jaar is de opleiding met een symbolisch elftal studenten gestart, allemaal mannen. “Er had zich een dame ingeschreven, maar zij moest op het laatste moment afhaken. Door de opzegperiode op haar werk zou ze te laat gestart zijn bij ons”, aldus Van Kerckhoven.

Voor de medeoprichter blijft het aantrekken van vrouwelijke studenten een aandachtspunt, maar het moet volgens hem van twee kanten komen. “Onze marketing op sociale media was vroeger fifty-fifty gericht op mannen en vrouwen. Maar we merken op Facebook en op onze website dat ruim 90 procent van de bezoekers mannen zijn en dat blijft ook zo. Het marketingbudget voor vrouwen is dus eigenlijk nutteloos gespendeerd.”

Toch zijn er volgens van Van Kerckhoven nu net heel veel kansen voor vrouwen in de voetbalwereld. “De business staat er echt voor open. Je bent bij wijze van spreken aangenomen nog voor je afgestudeerd bent. Maar dames moeten ook zelf de stap durven te zetten.”

Fiji-eilanden
IFBI Brussels mikt voor komend academiejaar op maximum 25 studenten. Zo willen ze het “exclusieve en persoonlijke karakter” van de opleiding garanderen. Die 25 studenten komen van overal ter wereld, zegt Simon Van Kerckhoven. “Dit jaar hebben we een Amerikaan, een Indiër, een Albanees en een Duitser. Voor volgend jaar hebben we intake gesprekken gedaan met studenten uit de Fiji-eilanden, Nigeria en Zuid-Korea.”

De opleiding gaat ook het curriculum verder optimaliseren. Zo komt er onder andere een trip naar Duitsland bij. Ook wil IFBI nog meer clubs en federaties uitnodigen en vooral ook meer inzetten op academisch onderzoek. “We willen van Brussel een echt kenniscentrum voor voetbalbusiness maken”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?