© Uilm Nazionale

15.000 deelnemers op betoging staalarbeiders

© Belga
09/11/2016

Vijftienduizend staalarbeiders uit heel Europa hebben woensdag in Brussel betoogd voor een sterk Europees staalbeleid. De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene bevestigt de opkomstcijfers van de vakbonden. 'De staalarbeiders mogen niet onbeschermd aan hun lot overgelaten worden in deze geglobaliseerde wereld, anders krijg je een verkiezingsuitslag als deze morgen in de VS,' zei Luc Triangle, secretaris-generaal van de Europese vakbond IndustriAll, die de vakbonden uit de Europese staalsector verenigt.

De staalarbeiders vertrokken in het Jubelpark in Brussel om via het Schumanplein, de Etterbeeksesteenweg en de Belliardstraat door de Europese wijk te stappen. De betogers droegen plakkaten met zich mee om te protesteren tegen de dumping van (goedkoop) Chinees staal en met de boodschap "Staal is toekomst". Een pop van een staalarbeider werd symbolisch ten grave gedragen. Er waren delegaties uit heel Europa, al viel vooral de grote aanwezigheid van Duitse staalarbeiders op.

80.000 banen verdwenen
IndustriAll wees er in een toespraak voorafgaand aan de betoging op dat de Europese staalindustrie in slechte papieren zit. Zo verdwenen er op vijf jaar tijd tachtigduizend banen. "Dat moet stoppen. Staal ligt aan de basis van onze hele industrie. Europa kan niet zonder. We vragen daarom een sterk beleid", zei Luc Triangle van IndustriAll, die benadrukte dat het Europees staal tenminste in goede omstandigheden wordt geproduceerd.

IndustriAll eist dat een halt wordt toegeroepen aan de dumping van goedkoop staal op de Europese markt, geproduceerd in landen als China of Rusland, waar de sociale en milieunormen ondermaats zijn vergeleken met die in Europa. Nu China op het punt staat erkend te worden als markteconomie dreigt dat nog te verergeren. "De Europese staalarbeiders mogen niet onbeschermd aan hun lot overgelaten worden in deze geglobaliseerde wereld", zei Triangle. "Anders krijg je een verkiezingsuitslag zoals deze morgen nog in de Verenigde Staten."

Ook eist IndustriAll dat het Europees CO2-emissiehandelsysteem zo wordt geconcipieerd dat het geen jobs in Europa in gevaar brengt. De bond wijst erop dat in weinig regio's in de wereld staalfabrieken meer inspanningen leverden om de CO2-uitstoot te beperken dan in Europa. Het zou onrechtvaardig zijn dat zij uiteindelijk de prijs moeten betalen, klinkt het.

Grondslag EU
"De staalindustrie lag ten grondslag aan de oprichting van de Europese Unie 56 jaar geleden", besloot Thiébaut Weber van de Europese vakbondsconfederatie ETUC. "Vandaag speelt de staalindustrie nog steeds die fundamentele rol, zonder staal bijvoorbeeld geen transport. Onze staalindustrie hoeft geen probleem te zijn in deze geglobaliseerde economie, maar kan de oplossing zijn. We moeten sneller optreden tegen sociale en ecologische dumping. We moeten gaan voor een rechtvaardige geïntegreerde economie, niet voor een geglobaliseerde Far West."

De betoging bleef, op de gebruikelijke vakbondsfluitjes na, relatief rustig. De politie meldde geen noemenswaardige incidenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni