Ambtenaar die vals paspoort zou geleverd hebben uit gevangenis na blunder

© Ivan Put

De ex-werknemer van de dienst Bevolking-Identiteitsbewijzen van de stad Brussel die opgepakt was omdat hij betrokken zou zijn in een handel in valse paspoorten, heeft de gevangenis kunnen verlaten na een blunder op de griffie van de gevangenis.

Dat meldt La Dernière Heure en de advocaat van de man bevestigt het nieuws. De griffie had niet opgemerkt dat het parket in beroep was gegaan tegen de beslissing om de man onder elektronisch toezicht te plaatsen, waardoor de man een week gewoon thuiszat. Vrijdag bevestigde de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) het elektronisch toezicht dan.

De 38-jarige werknemer van de stad Brussel, die al meer dan tien jaar in dienst was, zou door zijn oversten op heterdaad betrapt zijn terwijl hij een paspoort afleverde waarop weliswaar de juiste foto stond, maar een valse naam. De man werd op staande voet ontslagen en eind december opgepakt, samen met de man die het bewuste paspoort besteld had en kwam afhalen. Het vermoeden bestaat dat de ex-ambtenaar nog meer paspoorten zou vervalst hebben.

Beroep niet opgemerkt
Beide mannen ontkenden de feiten, maar zagen hun voorlopige hechtenis tot nog toe steeds verlengd worden door de raadkamer en de KI. Tot de raadkamer een tweetal weken geleden besliste dat de ex-ambtenaar zijn voorlopige hechtenis kon voortzetten onder elektronisch toezicht, met een enkelband. Het Brusselse parket ging tegen die beslissing in beroep, maar dat beroep werd niet opgemerkt door de griffie van de gevangenis van Sint-Gillis, waarop de man de gevangenis mocht verlaten.

Hij zat zo een week thuis tot de griffie verwittigd werd dat hij vrijdag voor de KI moest verschijnen. De man werd terstond weer opgepakt, maar zijn advocaat, Dimitri de Béco, pleitte met succes voor de KI dat het geen zin had hem nog langer in de gevangenis te houden. De KI bevestigde daarop de beslissing van de raadkamer om de man onder elektronisch toezicht te plaatsen. Hij zal wel nog enige tijd in de gevangenis moeten blijven wachten tot hem een enkelband kan aangemeten worden.

Werkdruk griffie
De Béco wil zeker geen steen werpen naar het personeel van de griffie van de gevangenis van Sint-Gillis. "Die mensen werken zeer goed en zeer hard", zegt de advocaat. "Alleen is het zo dat zij sinds enige tijd geconfronteerd worden met veel meer werk. Voordien was het zo dat mensen die in voorlopige hechtenis geplaatst werden in de gevangenis van Vorst terechtkwamen.

Nu de gevangenis van Vorst zo goed als gesloten is, zitten al die mensen in voorlopige hechtenis in Sint-Gillis. Dat betekent een pak meer werk voor die griffie, terwijl er bij mijn weten geen personeel is bijgekomen. Dan kan er al eens iets mislopen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?