Brusselaar vooral ontevreden over netheid en luchtkwaliteit

© Saskia Vanderstichele

Brusselaars zijn vrij tevreden over hun levenskwaliteit en hun stad. Dat blijkt uit een driejaarlijkse ondervraging van de Europese Commissie. Toch scoort Brussel ondermaats wat betreft netheid, luchtkwaliteit en lawaaihinder.

Minder dan de helft van de bevraagde Brusselaars, 46 procent om precies te zijn, is tevreden over de netheid in hun stad. Dat ligt ver onder het Europese gemiddelde van 65 procent. Ook over de luchtkwaliteit is de Brusselaar niet te spreken. 51 procent geeft aan tevreden te zijn met de luchtkwaliteit in de stad, terwijl het Europese gemiddelde op 63 procent ligt. 

Toch is het niet al statistische kommer en kwel in Brussel. Negen op de tien Brusselaars is tevreden over de gezondheidszorg en de kwaliteit van de buurtwinkels. Inwoners van de 19 Brusselse gemeentes zijn ook meer dan tevreden over de groene, culturele en publieke ruimtes. Die cijfers liggen dan weer een pak hoger dan het Europese gemiddelde.

Enquête
De opiniepeiling van de Europese Commissie wordt sinds 2004 om de drie jaar afgenomen. 40.000 mensen werden telefonisch ondervraagd in 79 verschillende steden. Per stad werden zo'n 500 inwoners geïnterviewd.

De thema's die behandeld werden, gingen verder dan de woonomgeving. Ze hebben betrekking op huisvesting, gezondheid, economie, werk, milieu, vervoer, vrije tijd en veiligheidsgevoel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?