Brusselse advocaat Yannick De Vlaemynck vrijgelaten door onderzoeksrechter

© Aperos Urbains Palais de Justice

De Brusselse advocaat Yannick De Vlaemynck is zaterdagvoormiddag na zijn verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt het Brussels parket.

De strafpleiter is in verdenking gesteld voor schending van het beroepsgeheim, inbreuken op de Salduz-wet en medeplichtigheid aan drugbezit. De Vlaemynck was vrijdag opgepakt door de recherche van de Brusselse lokale politie omdat hij zijn beroepsgeheim zou geschonden hebben in een onderzoek naar drugsmisdrijven.

De Vlaemynck had donderdagavond een man die opgepakt was in een onderzoek naar drughandel in de Brusselse Matonge-wijk, bijgestaan tijdens een zogenaamd Salduz-verhoor door de recherche van de Brusselse lokale politie. Toen diezelfde recherche korte tijd later een huiszoeking bij de verdachte uitvoerde, trof ze daar diens broer aan. In de gsm van die broer zou de politie vervolgens Snapchat-berichten gevonden hebben die afkomstig waren van meester De Vlaemynck en waarin die de broer zou verwittigd hebben van de op handen zijnde huiszoeking.

Nacht in de cel
Vrijdagmiddag werd meester De Vlaemynck in het Portalis-gebouw, waar het Brusselse parket huist, gearresteerd. Hij werd vervolgens verhoord door de Brusselse politie en bracht de nacht in de cel door. Zaterdagvoormiddag werd de strafpleiter voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die stelde hem in verdenking van schending van het beroepsgeheim, van inbreuken op de Salduz-wet, die advocaten verbiedt te communiceren over de informatie die zij bekomen tijdens een Salduz-verhoor bij politie of gerecht, en van medeplichtigheid aan het bezit van verdovende middelen.

Aan de vrijlating zijn voorwaarden verbonden. Zo mag meester De Vlaemynck geen contact meer hebben met andere betrokkenen in hetzelfde dossier en mag hij minstens tijdelijk geen andere cliënten meer bijstaan tijdens Salduz-verhoren bij politie of de onderzoeksrechter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?