Cultuur- en evenementensector: 'Eindelijk een antwoord op onze smeekbede'

© NS / BRUZZ
| Actievoerders van de beweging 'Sound of Silence' kwamen eerder al samen op het Muntplein (archiefbeeld).

Alle harten binnen de evenementensector maken een voorzichtig vreugdesprongetje. "Eindelijk krijgen we het perspectief waar wij al zolang naar vragen, maar als sector zijn wij ons bewust van de uitdagingen die ons en de maatschappij te wachten staan", zegt vereniging Sound Of Silence.

De evenementensector kan nu vooruit beginnen kijken, want dinsdag is na het overlegcomité meer perspectief gegeven. Zo mogen evenementen binnen vanaf augustus doorgaan met 3.000 mensen, buitenevenementen mogen plaatsvinden met 5.000 mensen. De organisatie Sound Of Silence reageert alvast enthousiast. "De evenementensector staat te popelen om opnieuw aan de slag te gaan", zegt Heidi Vermander, woordvoerster van Sound Of Silence.

Toch vindt Sound of Silence het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen, want de ingang van de versoepelingen zal vooral afhangen van de evolutie van de coronacijfers de volgende maanden. "Leef die maatregelen nog even na. Nog heel even. Dan kunnen wij opnieuw onze passie uitoefenen en kunnen we jullie events aanbieden waar beleving en samenzijn centraal staan", roept Sound Of Silence op.

Het zal een uitdaging worden voor de sector om de zomerevenementen voor te bereiden, en daar is ook Sound Of Silence zich van bewust. "We blijven voorzichtig optimistisch, want de eventsector moet nog enkele woelige watertjes doorzwemmen. Zoals de beschikbare liquiditeiten, het vinden van geschikt personeel, leningen verkrijgen bij de banken, een uitstel van btw bij onze heropstart, enzovoort."

“Relance kan nu echt van start gaan”

Veel sectoren en bedrijven kunnen het licht aan het einde van de tunnel zien, nu er een exitplan op tafel ligt met uitzicht op een volledige heropstart van de economie op een september.

Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden op de versoepelingen. "De relance kan nu echt van start gaan", zegt topman Danny Van Assche na het Overlegcomité. "Onze ondernemers kunnen zich opnieuw voorbereiden, ook op lange termijn."

Ook het uitzicht op terugkeermomenten voor telewerkers noemt Unizo een opsteker. Zo besliste het Overlegcomité dat werknemers vanaf negen juni weer een dag per week naar het werk kunnen.

Van Assche dringt er nog op aan dat de verschillende steunmaatregelen tot eind dit jaar zouden worden verlengd. "Want een volledige heropstart van de economie in september betekent niet dat iedereen op dat ogenblik ook meteen uit de problemen is", zegt hij.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?