Duo for a Job: al vijf jaar bruggenbouwer tussen jongeren en jobs

© duo for a job vzw

De Brusselse vzw Duo for a Job helpt Brusselse werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond aan een mentor. Met succes: sinds de start in 2013 heeft het intergenerationele coachingplatform al 1.600 werkzoekende jongeren begeleid. Iets minder dan de helft heeft op die tijd een baan te pakken.

Duo for a Job (DFJ) begon in Brussel nu iets meer dan 5 jaar geleden. Vandaag zijn de coaches ook actief in Antwerpen, Luik en heel recent ook in Gent. DFJ heeft in die periode heel wat expertise opgedaan. En die delen ze nu in een eerste ervaringsverslag.

Kleurrijke profielen, uiteenlopende problemen

De meeste jongeren die aankloppen bij DFJ komen uit Afrika (66%). Iets minder dan een kwart komt uit Azië, waarvan de helft uit het Midden-Oosten. Migranten dus die vaak in moeilijke omstandigheden naar ons land zijn gekomen.

“De kwaliteit van het onthaal bepaalt mee het succes van de toekomstige zoektocht naar werk, en sommige problemen bij aankomst worden op middellange termijn echte barrières", klinkt het in het rapport. Het vinden van een vaste verblijfplaats en de daaraan gelinkte inschrijving in het bevolkingsregister en het verkrijgen van een verblijfsvergunning wordt als veel van de jongeren als een vicieuze cirkel ervaren.

Diploma's worden niet erkend

Bijna de helft van de jongeren heeft een diploma, maar dat wordt niet altijd erkend in ons land. En ook de soms gebrekkige kennis van onze landstalen vormt een belemmering. Vaak zijn die jongeren niet in staat om de complexe administratieve stappen zelfstandig te zetten. “Dat werkt ontmoedigend en kan leiden tot uitsluiting of verlies van bestaande rechten” schrijft DFJ.

Op de 1.300 jongeren die de afgelopen 5 jaar een coachingtraject volgden, vonden 575 van hen een baan en 218 een stageplaats of opleiding.

De coaching blijkt ook mentaal een positief effect te hebben op de jongeren. Zo geven zij aan zich na het traject meer zelfzeker te voelen, hebben ze een betere kennis van cultuur en taal en bouwden ze een netwerk uit. Die aspecten komen de verdere uitbouw van hun professionele carrière ten goede.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?