Europadag gevierd zonder publiek

© PhotoNews
| Een fietser aan het Berlaymontgebouw in de Europese wijk. Er is bijna geen verkeer door de lockdownmaatregelen van de overheid om covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, in te dijken.

De Dag van Europa, die traditioneel wordt gevierd op 9 mei, verliep dit jaar zonder de traditionele opendeurdag van het Europees parlement. Door de coronacrisis werd de viering beperkt tot een moment aan de triomfboog van het Jubelpark. Daar werd de Europese vlag gehesen in aanwezigheid van Didier Reynders, de Europese commissaris voor Justitie.

9 mei is voor de Europese Unie een dag om de vrede en de eenheid te vieren. Tegelijkertijd herdenken de lidstaten de 70ste verjaardag van de verklaring van Robert Schuman. Die lag met de oprichting van de Europese Unie voor Kolen en Staal aan de basis van de Unie die we vandaag kennen.

De traditionele viering werd geschrapt en vervangen door het uitrollen van een enorm spandoek op het Schumanplein. "#EuropeDay #UnitedAgainstCoronavirus #StrongerTogether" luidt de tekst die daarop staat. De Unie lanceerde ook een oproep op haar site. Ze vraagt kinderen én volwassen om een tekening van een Europese ster te downloaden, die te versieren en op te dragen aan iemand die hen nauw aan het hart ligt. Uiteindelijk zullen al die tekeningen verwerkt worden in een grote mozaiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?