Geen extra geld van Gewest om noodlijdend Stripmuseum te helpen

Het Brussels Gewest zal geen extra geld vrijmaken om het Stripmuseum te helpen. Dat heeft Brussels minister Guy Vanhengel (OpenVLD) gezegd in het Brussels Parlement. Het stripmuseum heeft erg te lijden onder de nasleep van de aanslagen.

"Ik vind het jammer dat het Gewest het belang van het Stripmuseum als toeristische troef niet inziet", zegt Annemie Maes (Groen), die minister Vanhengel over het onderwerp ondervroeg.

Het museum is afgelopen jaar meer dan 110.000 klanten misgelopen. Met een toegangsprijs van gemiddeld 8 euro, betekent dat een verlies van 800.000 euro

"Het Gewest weet dat het museum in de problemen zit maar wil geen actie ondernemen", zegt Maes, "Vanhengel zegt dat het Gewest met 170.000 euro per jaar op dit moment al de grootste geldschieter is van het museum. Hij zegt wel dat met Visit Brussels bekeken wordt of er extra promotie kan gemaakt worden".

Wie is bevoegd?
Angel in dit dossier is wie precies bevoegd is. De beleidsdomeinen zijn divers: stadsimago, toerisme en cultuur. Zowel het Brussels Gewest, de Vlaamse Gemeenschap als de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel zou kunnen tussen komen.

"Maar niemand wil dat doen", aldus Annemie Maes, "zowel Sven Gatz (OpenVLD) voor de Vlaamse Gemeenschap als Pascal Smet (S.PA) voor de VGC schuiven de hete aardappel door."

"Eens te meer klinkt die aloude Brusselse slogan: 'iedereen bevoegd, niemand verantwoordelijk'."

Vanhengel reageert: "Het Gewest kan zich niet mengen in de werking van het museum omdat het dan aan cultuurbeleid doet. Indien het Stripcentrum of één van de bevoegde overheden hiertoe een initiatief neemt zal het Gewest, voor zover financieel en institutioneel mogelijk, constructief meewerken aan een oplossing."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?