Geens dringt aan op aanwerving rechters ondernemingsrechtbank

© PhotoNews
| Ministers Geens (CD&V) en Kris Peeters (CD&V)

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vraagt dat er minstens twee vacatures worden uitgeschreven voor magistraten bij de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank in Brussel. Op die manier zouden er opnieuw tien van de elf rechters aan de slag zijn. Dat heeft vicepremier Kris Peeters donderdag in de Kamer, in naam van Geens, geantwoord op een vraag van Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang).

Eerder deze week trok Gaby Van den Bossche, voorzitster van de rechtbank, bij BRUZZ aan de alarmbel. Door een tekort aan rechters zouden de komende weken en maanden verschillende zaken voor de ondernemingsrechtbank moeten worden uitgesteld. Tot twee jaar uitstel voor de minst dringende zaken. In de plenaire Kamer hekelde kamerlid Pas dat de minister snel wil gaan met de oprichting van de Engelstalige Brussels International Business Court (BIBC), maar dat zelfstandigen maandenlang zullen moeten wachten.

Minister Peeters verklaarde dat de werklastmeting die in 2013 plaatsvond, heeft uitgewezen dat het kader op 11 magistraten zou moeten liggen - wat nadien ook wettelijk werd verankerd. Momenteel zijn er 10 benoemde magistraten, maar twee weken geleden werd één van hen benoemd bij het hof van beroep, terwijl een andere recent door de Hoge Raad voor Justitie werd voorgedragen voor een benoeming elders.

Het is de bedoeling van de minister van Justitie om het aantal magistraten opnieuw op peil te krijgen. Eind februari wordt een nieuw vacatureplan gepubliceerd. Tijdens het overleg dat daarover dezer dagen plaatsvindt, pleit hij ervoor dat minstens 2 vacatures voor de ondernemingsrechtbank worden opgenomen. Voor de vervanging van langdurige zieken kunnen geen vacatures worden uitgeschreven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?